Nieuw-Zeelandse minister wil klimaatvluchtelingen opnemen

De minister van klimaatverandering wil op jaarbasis honderd visa beschikbaar stellen voor klimaatvluchtelingen uit eilanden in de Stille Oceaan.

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, op 26 oktober in de hoofdstad Wellington vlak nadat haar regering werd geïnstalleerd.
De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, op 26 oktober in de hoofdstad Wellington vlak nadat haar regering werd geïnstalleerd. Nick Perry/AP Photo

Nieuw-Zeeland overweegt een experiment met speciale verblijfsvergunningen voor klimaatvluchtelingen. Dat zei de minister van klimaatverandering, James Shaw, dinsdag tegen Radio New Zealand. Het visum is speciaal bedoeld voor inwoners van de eilanden in de Grote Oceaan.

Het experiment is niet makkelijk uitvoerbaar. Radio New Zealand schrijft dat het land klimaatvluchtelingen namelijk niet officieel erkent.

In de afgelopen jaren sprak de immigratiedienst zich over het lot van meerdere klimaatvluchtelingen uit. Zo kregen twee families afkomstig van het eilandstaatje Tuvalu recentelijk geen asiel. De gezinnen waren al geruime tijd bezig met een asielaanvraag. Op humanitaire gronden probeerden zij in aanmerking te komen voor asiel. Zo zeiden ze onder meer bezorgd te zijn over hun toegang tot schoon drinkwater.

Eerste klimaatvluchteling

Ioane Teitiota, inwoner van het eiland Kiribati, probeerde in 2013 als eerste officieel erkende klimaatvluchteling asiel te krijgen in Nieuw-Zeeland. Kiribati dreigt namelijk weg te zinken. Het Nieuw-Zeelandse Hooggerechtshof vond zijn verhaal niet overtuigend genoeg en hij moest met zijn gezin het land alsnog verlaten. Voormalig president Anote Tong van Kiribati was al in 2009 uit voorzorg op zoek naar land voor zijn bedreigde bevolking. Het eiland telt zo’n 114.000 inwoners.

Lees ook: Nieuw-Zeeland geeft klimaatvluchteling onderdak

Met het nieuwe plan lost minister Shaw een verkiezingsbelofte in van zijn partij, de Green Party of Aotearoa New Zealand. Shaw is de eerste minister van klimaatverandering van het land. Ook wil zijn partij in plaats van 750 mensen vierduizend vluchtelingen per jaar opvangen. De nieuwe premier Jacinda Ardern van regeringspartij Labour zet juist in op een vermindering van het aantal immigranten. De 37-jarige Ardern werd op 26 oktober beëdigd.

Het Internal Displacement Monitoring Center schat dat in 2050 zo’n 150 tot 300 miljoen mensen gedwongen zullen moeten emigreren vanwege klimaatverandering, schrijft The Washington Post.