Netflix-serie House of Cards stopt terwijl hoofdrolspeler Spacey onder vuur ligt

De hitserie House of Cards stopt volgend jaar na het zesde seizoen. Dat heeft Netflix bevestigd tegenover Reuters. De timing van het nieuws is precair, nu hoofdrolspeler Kevin Spacey onder vuur ligt vanwege zijn reactie op de beschuldiging van ontucht met een minderjarige in 1986. Het is onduidelijk of het stopzetten van de serie een direct gevolg is van de ophef.

Netflix en de productieleiding van de serie lieten weten „zeer bezorgd” te zijn door de beschuldigingen. Maandag kwamen in Baltimore, waar het zesde seizoen wordt gefilmd, de producent, de productieleiding en de crew bijeen. Spacey was daarbij niet aanwezig. De organisatie achter de International Emmy Awards heeft de toekenning van een prijs voor Kevin Spacey opgeschort. De acteur zou op 20 november een oeuvreprijs krijgen, maar „gezien de recente ontwikkelingen” gaat dat eerbetoon niet door.

Acteur Anthony Rapp vertelde zondag aan Buzzfeed hoe Spacey hem in 1986 – Rapp was 14, Spacey een twintiger – probeerde aan te randen op een feestje. Rapp wist te ontkomen en bleef ongedeerd. Oscarwinnaar Spacey bood zondag via Twitter zijn excuses aan, maar zei zich het voorval niet te herinneren. Ook schreef hij voortaan als homo door het leven te willen gaan – en dát leidde tot grote woede, vooral vanuit de LHBT-gemeenschap. Zij verwijten Spacey zijn coming-out te gebruiken als afleiding van de beschuldiging van misbruik van een minderjarige. Beau Willimon, de bedenker van House of Cards, noemde de bekentenis „zeer verontrustend”. Spacey heeft niet gereageerd.