Netflix-serie House of Cards stopt terwijl hoofdrolspeler Spacey onder vuur ligt

De hitserie House of Cards stopt volgend jaar na het zesde seizoen. Dat heeft Netflix bevestigd tegenover Reuters. De timing van het nieuws is precair, nu hoofdrolspeler Kevin Spacey onder vuur ligt vanwege zijn reactie op de beschuldiging van ontucht met een minderjarige. Het is onduidelijk of het stopzetten van de serie een direct gevolg is van de ophef.

Netflix en de productieleiding van de serie lieten weten „zeer bezorgd” te zijn door de beschuldigingen. Maandag kwamen in Baltimore, waar het zesde seizoen wordt gefilmd, de producent, de productieleiding en de filmcrew van de serie bijeen. Spacey was daarbij niet aanwezig.

Acteur Anthony Rapp vertelde zondag aan Buzzfeed hoe Spacey hem in 1986 – Rapp was 14 – probeerde aan te randen, nadat hij op een feestje te veel had gedronken. Rapp wist te ontkomen en bleef ongedeerd. Oscarwinnaar Spacey bood zondag via Twitter zijn excuses aan, maar zei het voorval zich niet te herinneren. Ook schreef hij voortaan als homo door het leven te willen gaan – en dát leidde tot grote woede, vooral vanuit de LHBT-gemeenschap. Zij verwijten Spacey zijn coming-out te gebruiken als afleiding van de beschuldiging van seksueel misbruik en het betasten van minderjarigen. Beau Willimon, de bedenker van House of Cards, noemde de bekentenis „zeer verontrustend”. De president van LHBT-belangenvereniging GLAAD liet weten dat een coming-out „niet mag afleiden van beschuldigingen van seksueel misbruik.” Spacey heeft sinds zijn bekendmaking niet gereageerd op de ophef.

    • Sjoerd Klumpenaar