Netflix legt opnames House of Cards per direct stil

Hoofdrolspeler Kevin Spacey wordt beschuldigd van aanranding van acteur Anthony Rapp, toen die 14 jaar oud was.

Een still uit House of Cards.
Een still uit House of Cards. Foto David Giesbrecht/Netflix/AP

Netflix en productiehuis Media Rights Capital (MRC) hebben de opnames voor de laatste afleveringen van de hitserie House of Cards voor dinsdag onbepaalde tijd stilgelegd, melden Amerikaanse media. Het besluit lijkt verband te houden met beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van hoofdrolspeler Kevin Spacey. Eerder werd al bekend dat het seizoen dat nu in de maak is het laatste zou worden.

Dat de productie van de serie in ieder geval tijdelijk is opgeschort, werd bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring:

“MRC en Netflix hebben besloten de opnames tot nader order stil te leggen om ons in de gelegenheid te stellen na te denken over de ontstane situatie, en maatregelen te nemen naar aanleiding van de onder onze cast en crew gerezen zorgen.”

Misbruik

Zondag vertelde acteur Anthony Rapp dat hij in 1986 als jongen van 14 door Kevin Spacey was aangerand. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden op een feestje. Spacey zei zich in een reactie op Twitter niets van dat voorval te herinneren, maar bood toch zijn excuses aan.

De tweet kwam hem op kritiek te staan van de LHBT-gemeenschap, omdat hij in dezelfde verklaring uit de kast kwam. Volgens critici heeft hij daarmee de indruk gewekt dat het misbruik mogelijk verband houdt met zijn geaardheid. Ook zou hij zijn homoseksualiteit misbruikt hebben om sympathie te kweken.

Emmy van de baan

Netflix ontkende maandag dat het besluit om met House of Cards te stoppen verband houdt met de aanrandingszaak van Spacey. Van een zevende seizoen werd al maanden geleden afgezien, meldt AP. Netflix liet aan het persbureau weten wel na te denken over een spin-off. Of Spacey daar een rol in kan spelen, is niet bekendgemaakt.

Dinsdagavond werd ook bekend dat de International Academy of Television Arts & Science de toekenning van een prestigieuze oeuvreprijs voor Spacey intrekt. Op 20 november zou de acteur tijdens een gala een International Emmy Founders Award krijgen, maar daar ziet de organisatie “in het licht van de recente gebeurtenissen” vanaf.