Nederland breidt missie in Afghanistan niet uit

NAVO en VS hadden het verzoek gedaan voor uitbreiding. Maar Defensie heeft te weinig capaciteit, zegt minister van Defensie

Het Nederlandse Korps Commandotroepen in actie in Afghanistan, in 2014. Foto Ministerie van Defensie/ANP
Het Nederlandse Korps Commandotroepen in actie in Afghanistan, in 2014. Foto Ministerie van Defensie/ANP

De Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan zal niet worden uitgebreid. Dit heeft de nieuwe minister van Defensie, Ank Bijleveld (CDA) dinsdag in de Tweede Kamer gezegd. De NAVO en de Verenigde Staten hebben de bondgenoten onlangs gevraagd meer troepen beschikbaar te stellen voor de trainingsmissie in Afghanistan maar volgens Bijleveld is vanwege de beperkte capaciteit van de krijgsmacht een substantiële uitbreiding van de Nederlandse bijdrage niet mogelijk.

Op dit moment zijn in het kader van de door de NAVO uitgevoerde Resolute Support Mission zo’n 100 Nederlandse militairen actief in Afghanistan. Het vorige kabinet heeft besloten deze missie volgend jaar te verlengen. De Tweede Kamer moet zich hier nog over uitspreken. Australië, Denemarken, Noorwegen, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gaan de troepensterkte in Afghanistan verhogen. Nederland zal nog wel een chirurgisch team naar het gebied sturen.

Sinds 2002 is Nederland al militair aanwezig. Het hoogtepunt was tussen 2006 en 2010 toen er gemiddeld 2.500 militairen waren uitgezonden om strijd te leveren tegen de Talibaan. De buitenlandse betrokkenheid in het land is sinds 2015 beperkt tot het trainen en het opbouwen van het Afghaanse veiligheidsapparaat. Hierbij is een hoofdrol weggelegd voor de Verenigde Staten. In totaal zijn er nu 13.500 militairen uit 39 landen bij de trainingssessie betrokken.