Brandt Corstius gaat door met verkrachtingszaak tegen Van Dam

Nadat Gijs van Dam maandag in Pauw ontkende dat hij presentator Jelle Brandt Corstius heeft verkracht, zegt deze dinsdagochtend door te gaan met de zaak tegen de tv-producent.

Jelle Brandt Corstius tijdens de seizoenspresentatie van de VPRO in 2015.
Jelle Brandt Corstius tijdens de seizoenspresentatie van de VPRO in 2015. Foto Bas Czerwinski/Kippa/ANP

Tv-presentator Jelle Brandt Corstius gaat door met het voorbereiden van zijn aangifte tegen tv-producent Gijs van Dam, die hem zou hebben verkracht en gedrogeerd in 2002. In een verklaring dinsdagochtend zei hij dat het inderdaad om Van Dam gaat. En “sinds vorige week is een aangifte in de maak”. Volgens een verklaring van zijn advocaat Nico Meijering zijn ze nu bewijzen aan het verzamelen en het verwerken.

Van Dam ontkende de verkrachting maandagavond in talkshow Pauw. Volgens hem hadden ze seks met wederzijdse instemming: „We hebben in een dronken bui in bed gelegen. [...] We hebben seks gehad, maar er is niemand gedwongen. [...] Ik denk dat hij het misschien anders heeft beleefd dan ik.” Hij zei dat hij een aanklacht wegens smaad en laster gaat indienen tegen Brandt Corstius. Brandt Corstius’ advocaat Meijering zegt dat hij nog geen aangifte ontvangen heeft, maar dat hij die “met vertrouwen” tegemoet ziet. Dit zou “de mogelijkheid bieden om Van D. zelf als getuige te kunnen gaan horen.”

Lees ook de tv-recensie: Uitzending Pauw laat zien waarom slachtoffers zwijgen

Brandt Corstius reageerde op Van Dams optreden via Twitter op dinsdagochtend: “De uitzending van Pauw gisteren maakt me kwaad en verdrietig. [...] Het was onwerkelijk om een van de meest traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien tot een potje gezelligheid.”

De verkrachting na drogering zou hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 (april-mei) toen Brandt Corstius als beginnend redacteur werkte bij Villa BvD, de zomereditie van Barend & Van Dorp. Van Dam werkte daar als uitvoerend producent. Onlangs, op dinsdag 24 oktober, kwam Brandt Corstius naar buiten met zijn verhaal op de voorpagina van Trouw, in het artikel ‘Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen’. Hij deed dit in het kader van de #MeToo-beweging, waarin slachtoffers van seksueel geweld naar buiten treden. In De Wereld Draait Door zei hij dat hij de dader niet bij naam kon noemen, omdat die dreigde met juridische stappen.

Brandt Corstius heeft - tot dinsdagochtend - Van Dams naam inderdaad niet in het openbaar genoemd. Van Dam zocht maandag zelf de publiciteit. Maar volgens Van Dams advocaat Peter Plasman, ook in Pauw, is voor de aanklacht wegens smaad voldoende dat Brandt Corstius de naam heeft genoemd tegen Trouw-journalisten.

Correctie (15 november 2017): Jelle Brandt Corstius deed zijn verhaal in de papieren editie van Trouw op dinsdag 24 oktober, niet op maandag, zoals hier eerder stond.