Linkse oppositie bundelt - vrijblijvend - de krachten

De Haagse Stemming Vandaag is dag 6 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De Haagse Stemming

Nadat vandaag twaalf ‘wachtkamerleden’ van de reservebank worden gehaald, verschijnt het kabinet morgen voor het debat over de regeringsverklaring. De linkse oppositiepartijen trekken samen op tegen Rutte III. En Klaas ‘Klussen’ Dijkhoff debuteert als fractievoorzitter van de VVD.

KLUSSEN-KLAAS: Welke klus je hem ook geeft, hij regelt het. Of het nu een verkiezingscampagne of een heel kort ministerschap is. Hier heeft Klaas Dijkhoff, de verse fractievoorzitter van de VVD, zijn bijnaam in de partij aan te danken: Klussen Klaas. Politiek verslaggever Marike Stellinga schreef een profiel en sprak mensen uit zijn omgeving om te horen of hij ook zijn nieuwste klus tot een succes kan maken. Het is nogal een opgave: als fractievoorzitter van de grootste partij in een vierpartijencoalitie het VVD-belang bewaken, 32 collega’s binnen boord houden en de VVD smoel geven tussen de concurrenten op rechts. Dijkhoff heeft een wonderlijke combinatie in zich van een intellectuele kosmopoliet en een humoristische provinciaal. Die zowel “de eruditie van Bolkestein als de souplesse van Wiegel” bezit. En hij durft Rutte tegen te spreken. Morgen debuteert hij in het debat over de regeringsverklaring.

LINKS ALTERNATIEF: Geen eigen plannetjes, maar een gezamenlijk alternatief regeerakkoord. De linkse samenwerking waar SP, GroenLinks en PvdA het altijd over hebben, heeft eindelijk een zichtbaar resultaat. Vandaag presenteren de drie fracties hun gemeenschappelijke alternatieven voor de plannen van Rutte III. Zonder btw-verhoging en eigen risico, met meer belasting voor banken, grote bedrijven en mensen met hoge inkomens. Maar een harde verbintenis is het niet, schrijft de Volkskrant. Over het al dan niet verlagen van de pensioenleeftijd zijn de partijen het bijvoorbeeld niet eens. En als één van de drie toch liever het kabinetsbeleid wil steunen, mag dat ook.

KLIMAAT: De eerste onvoldoende voor het regeerakkoord is uitgedeeld. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) beoordeelt de klimaatambities van het kabinet als ongefundeerd. Het effect van het nieuwe beleid is maar half zo groot als het beoogt, berekende het instituut. Alleen met aanvullende maatregelen (lees: geld) zou het kabinet de eigen doelen en die van het klimaatakkoord van Parijs kunnen benaderen. Toch geeft het PBL ook een complimentje. Van veel maatregelen is het effect niet te meten omdat ze in het regeerakkoord nog niet zijn uitgewerkt. “Ik denk dat men in deze fase al concreter is dan het vorige kabinet in deze fase was”, aldus onderzoeker Pieter Boot, hoofd klimaat en energie van het PBL. Toch zal de kritiek morgen in het debat de boventoon voeren.

UIT DE WACHTKAMER: Vandaag worden flink wat nieuwe Kamerleden geïnstalleerd, zij vervangen hun partijgenoten die het kabinet zijn ingegaan. Dijkhoff krijgt maar liefst zes nieuwe VVD’ers onder zich. Drie van hen zaten al in het parlement vóór de laatste verkiezingen. Verder debuteren er drie van D66, twee CDA’ers en eentje van de ChristenUnie, nadat ze ruim zeven maanden zogeheten ‘wachtkamerlid’ zijn geweest. In de formatiefase waren zij wel betrokken, maar ze hebben niet formeel ingestemd met het regeerakkoord. Met het vertrek van Pieter Duisenberg en Jeroen Dijsselbloem erbij opgeteld heeft de Kamer in totaal veertien andere gezichten dan direct na de verkiezingen in maart.

GEEN PENSIOEN: Henk Kamp (65), die na bijna 25 jaar Den Haag vooral zei uit te kijken naar het voeren van de kippen samen met zijn vrouw, heeft al een nieuwe baan. Hij wordt voorzitter van ActiZ, een brancheorganisatie voor zorgondernemers - in deeltijd. Dus hij heeft nog wel tijd voor een betrekking ernaast.

QUOTE VAN DE DAG:

“De principiële vraag (…) is of wij, als land, een overheid willen die in sommige gevallen verzwijgt wie zij is. Enkel om de publieke opinie te kneden. En met als risico dat mensen elkaar ook onderling steeds minder vertrouwen.”

Politiek columnist Tom-Jan Meeus over de anti-radicalisering PSYOP-operatie van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan.