Het Klein Orkest met Harrie Jekkers (tweede van rechts).

Foto Jaap Reedijk

Klein Orkest: er is leven na ‘Over de muur’

Harrie Jekkers Na 32 jaar staat Klein Orkest weer op het podium, onder leiding van zanger en cabaretier Harrie Jekkers. „Misschien is dit mijn laatste kunstje.”

Elke avond kwamen de bezoekers na de voorstelling naar hem toe met dezelfde vraag: of hij nog eens met Klein Orkest ging spelen. Harrie Jekkers was in 2015 vijftien jaar weggeweest uit het openbare leven, woonde voornamelijk op Ibiza, maar was voor even terug in het theater. „Wat me vooral verbaasde is dat veel twintigers en dertigers dat vroegen. Ze zeiden dat ze alle teksten uit hun hoofd kenden. De meesten waren nog niet geboren toen ik die liedjes schreef. Ik vond het ook wel een geinig idee, weer eens in een bandje spelen.”

Voordat hij cabaretier werd, was Jekkers tussen 1978 en 1985 de zanger van Klein Orkest. Hoewel ze populair waren in dezelfde periode, hadden ze nooit de popstatus van Doe Maar of De Dijk. Maar in hun 32 jaar afwezigheid werden de Klein Orkest-liedjes Nederlands cultuurgoed. Veel van de ruim vijftig geplande shows zijn al uitverkocht.

Nummer één-hits hebben ze niet, maar ‘Over de muur’ staat steevast hoog in de Top2000, ‘Koos Werkeloos’ is een staande uitdrukking, net als ‘O, o, Den Haag’. Dat laatste lied bezorgde de band hun eerste platencontract in 1982, maar Jekkers is nog altijd blij dat ze het lieten playbacken door hun roadie, onder de naam Harry Klorkestein. „We voelden aan dat het een hit werd, maar het paste niet bij de band. We maakten geëngageerde, kleinkunstachtige liedjes en ik wilde niet de Haagse André Hazes zijn.” Het groeide uit tot het officieuze volkslied van Den Haag.

Het is waarschijnlijk het laatste album, Roltrap naar de maan, dat de twintigers en dertigers van nu naar Klein Orkest trekt. „We spelen zes kinderliedjes in het programma, anders zouden we gelyncht worden. Ik ben er inmiddels wel achter dat een hele generatie ermee is opgegroeid.”

Jekkers schreef de liedjes samen met „het vijfde bandlid”, kinderboekenschrijver Koos Meinderts. „We werkten altijd al veel samen en Koos bleef maar terugkomen op kinderliedjes, maar ik dacht ‘Jezus, daar is Klein Orkest niet voor hoor, we zijn gewoon een bandje’. Maar toen had hij opeens twaalf liedjes die ik kon bijschaven en de bandleden vonden het ook wel leuk.”

Roltrap naar de maan maakte het nederpopbandje tot vaste gast bij Sesamstraat. „We hebben 20.000 exemplaren verkocht, veel minder dan de andere platen, maar daarna is het in het doorgeefsysteem van ouders terechtgekomen of zo. Nu hoor ik dat families met drie generaties naar het theater komen. Misschien zijn het na Annie M.G. Schmidt wel de populairste kinderliedjes.”

De band begon eind jaren 70 in de kraakscene van Utrecht. „Destijds wilden we totaaltheater maken met leeuwentemmers en trapezewerkers. Totaal mislukt, maar het bandje bleef over. Toen ik in 1980 voor het gekraakte podium Tivoli een tamelijk langdradig actielied schreef, kreeg ik de smaak te pakken van Nederlandstalig. We speelden op festivals voor een klein publiek, samen met Doe Maar, Toontje Lager en Het Goede Doel, voordat ze doorbraken. Mensen zeiden altijd dat wij de slechtste muzikanten waren, dat klopte ook wel, maar dat we wel de beste teksten hadden. Koos en ik zijn door bijna al die bands van toen en alle BN’ers gevraagd om liedjes te schrijven. Ik heb dat weinig gedaan, liedjes zijn persoonlijk.”

Harrie Jekkers is nu 66 jaar. „Misschien wordt dit mijn laatste kunstje. Ik ben er niet voor niets vijftien jaar tussenuit gegaan. Soms ben ik het helemaal zat: dat applaus, het toeren, jezelf steeds herhalen. Maar ja, na een tijdje vind ik het dan toch weer leuk. Dus wie weet, op mijn tachtigste nog eens.”

De try-outs voor Later is allang begonnen en vroeger komt nog 1 keer terug lopen t/m 2 dec. De tour begint in februari 2018 en wordt op 28 mei afgesloten in het Afas Circustheater, Scheveningen. Roltrap naar de maan kwam onlangs opnieuw uit met een prentenboek. Annette Fienieg illustreerde de teksten van Harrie Jekkers en Koos Meinderts.