Recensie

Recensie Muziek

Historisch perspectief op Abrahamsen

De Deense componist Hans Abrahamsen (1952) had in 2013 een megasucces met de liedcyclus Let me tell you voor Barbara Hannigan. Een jaar eerder schreef hij zijn Vierde strijkkwartet, een schitterend werk dat dezelfde esthetiek ademt: transparantie, concentratie, welluidendheid, ingetogen natuurlyriek. Het begint met heel ijl flageolettengefluister en schuifelt omlaag naar een groovende plukcello en aardse folk.

Spektakel blijft uit, maar de schoonheid van Abrahamsens minigestes heeft een bezwerend effect. Het is het openingsstuk van de cd waarop het befaamde Arditti Quartet al Abrahamsens vier strijkkwartetten in omgekeerde volgorde heeft opgenomen. Dat biedt een interessant historisch perspectief, al heeft geen van de andere stukken dezelfde eigenheid en zeggingskracht als Nr. 4. Boeiende muziek is het wel: het Tweede strijkkwartet zit vol halfverteerde Beethoven- en Stravinsky-invloeden, en het Eerste strijkkwartet uit 1973 begint stekelig modernistisch maar mondt uit in een barokdansje.