Historicus en oud-medewerker NRC Salvador Bloemgarten (93) overleden

Historicus Salvador Bloemgarten
Historicus Salvador Bloemgarten Foto Reinier RVDA

In zijn woonplaats Amsterdam is zondag historicus Salvador (‘Dorke’) Bloemgarten overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij werd 93 jaar. Bloemgarten (Brussel, 1924) schreef verscheidene boeken en artikelen, met name over Nederlands-joodse geschiedenis. Zo stelde hij het fotoboek Joods-Amsterdam in een bewogen tijd samen, schreef hij een biografie over vakbondsman en politicus Henri Polak en publiceerde hij samen met Philo Bregstein het boek Herinneringen aan Joods Amsterdam. Zijn broer Rudi was betrokken bij de aanslag op het Bevolkingsarchief aan de Plantage Kerklaan in 1943, en werd daarna samen met nog elf verzetstrijders die bij de overval betrokken waren, door de Duitse bezetter gefusilleerd. Voor zijn boek Hartog de Hartog Lémon, Joodse revolutionair in Franse Tijd kreeg Salvador Bloemgarten in 2007 de eerste Dr. Henriëtte Boasprijs. Bloemgarten, ook een gepassioneerd muziekliefhebber, zanger en pianist, was decennialang muziekmedewerker van NRC Handelsblad; zijn eerste muziekrecensie verscheen in 1968, de laatste in 1992. Ook besprak hij boeken op zijn eigen vakgebied. Na zijn afscheid als recensent in de jaren tachtig bleef Bloemgarten, door zijn naasten gekoesterd om zijn humor en beminnelijkheid, een actief concertbezoeker. Ook werkte hij aan zijn memoires, waarin de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelde.

Het eerste stuk dat Bloemgarten voor Algemeen Handelsblad schreef. Algemeen Handelsblad