Terreuraanslag met voertuig in New York: acht doden

Acht mensen zijn omgekomen bij een terreurdaad met een voertuig in Manhattan. De dader, een 29-jarige man van Oezbeekse afkomst, is neergeschoten en opgepakt.

Een onderzoeker staat bij het voertuig waarmee een 29-jarige man dinsdag acht mensen heeft doodgereden in Manhattan.
Een onderzoeker staat bij het voertuig waarmee een 29-jarige man dinsdag acht mensen heeft doodgereden in Manhattan. Foto Don Emmert / AFP

Een man heeft nabij het zakendistrict van New York opzettelijk acht mensen doodgereden en elf mensen verwond, in wat burgemeester Bill de Blasio heeft omschreven als een ,,bijzonder laffe terreurdaad”. Het is de bloedigste terreuraanslag in New York sinds de aanslagen van 11 september 2001.

De man reed in een gehuurde pick-uptruck over een fietspad langs de West Side Highway van Manhattan, in zuidelijke richting van Houston Street tot Chambers Street. Hij overreed fietsers en wandelaars over een afstand van ongeveer 1,5 kilometer. Zes van hen waren op slag dood, twee anderen overleden in het ziekenhuis.

Volgens onderzoekers is de verdachte Sayfullo Saipov, en 29-jarige man uit Oezbekistan die in 2010 naar de Verenigde Staten kwam. Hij zou verblijven in New Jersey en een rijbewijs hebben uit Florida. Het voertuig is dinsdag gehuurd in New Jersey.

Lees ook: Saipov kwam in 2010 legaal naar de VS

Nepvuurwapens

Nadat de dader bij de kruising met Chambers Street een schoolbus had geramd kwam zijn voertuig, een huurauto van Home Depot, tot stilstand. Vervolgens stapte hij uit met twee nepvuurwapens. Daarop werd hij door de politie in zijn buik geschoten en overmeesterd. Hij is naar een ziekenhuis in gebracht. Volgens Amerikaanse media is hij buiten levensgevaar.

Volgens Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, wijst alles erop dat de verdachte alleen handelde. Bij het voertuig zou een briefje zijn gevonden waarin hij in het Arabisch steun betuigde aan de terreurorganisatie IS. Ooggetuigen meldden dat de dader “Allahu akbar” (God is groot) heeft geroepen.

Op videobeelden is de verdachte te zien nadat hij uit het voertuig kwam:

De toestand van de elf gewonden wordt door de autoriteiten omschreven als ernstig maar niet levensbedreigend. Onder hen zijn zeker twee kinderen die zich in de schoolbus bevonden.

Trump: ziek persoon

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt op Twitter van “opnieuw een aanslag van een zeer ziek en gestoord persoon”.

Trump schreef de aanslag toe aan IS en betoogde op Twitter dat de terreurgroep de VS niet meer mag worden binnengelaten. ,,Genoeg!”

First Lady Melania Trump, die in New York was, schreef op Twitter dat haar hart brak voor de stad.

Manhattan

Het incident vond plaats op enkele honderden meters van het nieuwe World Trade Center, vlak bij een school. Het is niet duidelijk of de dader het World Trade Center probeerde te bereiken.

De autoriteiten hebben besloten de Halloween-optocht in de stad, die voor enkele uren na de aanslag gepland stond, niet af te blazen. Dat wijst erop dat ze er vertrouwen in hebben dat de dader alleen handelde. Wel zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo worden politieauto’s ingezet om stukken weg te blokkeren.

Het is opmerkelijk dat de dader slechts beschikte over nepvuurwapens: een paintball gun en een pellet gun. Volgens waarnemers willen daders van terreuraanslagen veelal worden beschoten door de politie, in de hoop martelaar te worden. Nepvuurwapens zijn bedoeld om dat uit te lokken.

Aanslagen met voertuigen

Aanslagen met voertuigen komen sinds 2016 vaker voor: in juli 2016 in Nice, in december 2016 in Berlijn, in maart en juni 2017 in Londen en in augustus in Barcelona werden bloedige terreuraanslagen gepleegd door met voertuigen op mensen in te rijden. Dergelijke aanslagen zijn een verkozen tactiek van IS.

De federale transportautoriteit TSA waarschuwde in mei al voor het risico van aanslagen met behulp van voertuigen. In een rapport (pdf) adviseert de TSA verhuurbedrijven op hun hoede te zijn voor verdachte personen.

Ooggetuigen hebben beelden gemaakt van de nasleep. Te zien is dat meerdere gewonden op het asfalt liggen.

Ooggetuige Christiaan Wagener zag de truck met hoge snelheid over het fietspad rijden. ,,Ik zag de truck op het fietspad, hij reed erg snel”, zei hij tegen CNN. ,,Hij reed dingen op zijn weg omver, ik realiseerde me niet eens dat het fietsers waren. Ik zag de botsingen, maar ik kon niet bevatten dat het mensen waren.”

Een andere ooggetuige zag lichamen van omgekomen fietsers met de bandensporen van het voertuig over hen heen. De meeste van hen werden van achteren geraakt. Fietsen lagen verwoest en in delen op het pad.

Vijf van de dodelijke slachtoffers waren toeristen uit Argentinië, heeft het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Ze waren naar New York gereisd ter gelegenheid van een reünie van hun middelbare school.

Onder de dodelijke slachtoffers was ook een Belgische, liet de Belgische vicepremier Didier Reynders weten. Drie Belgen raakten gewond.

Het World Trade Center en het Empire State Building werden dinsdagavond verlicht in rood, wit en blauw, de nationale kleuren van de VS, ter ere van vrijheid en democratie.

Dit bericht is voor het laatst geactualiseerd om 3:33.