Gemeenteraad Dordrecht ook voor verkoop Eneco-aandelen

Met Dordrecht erbij vertegenwoordigt het ja-kamp in totaal driekwart van het belang in Eneco.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Lex van Lieshout / ANP

De gemeenteraad van Dordrecht is ook voorstander van de verkoop van het belang van 9 procent dat het heeft in energiebedrijf Eneco. Dat meldt persbureau ANP dinsdag. Eneco is in handen van 53 gemeenten, waarvan Dordrecht de op twee na grootste aandeelhouder is en daarom een belangrijk stem heeft over de eventuele verkoopplannen.

Sinds netwerkbedrijf Stedin zich afsplitste van Eneco beraden de gemeenten zich op de verkoop van hun aandelenpakket. Voorstanders van verkoop zeggen dat Eneco met het wegvallen van Stedin niet langer een openbare nutsfunctie heeft. Gemeenten die tegen zijn, vrezen voor werkgelegenheid en de groene koers die bij Eneco is ingezet.

De aankondiging dat Dordrecht voorstander van verkoop is, komt niet als een verrassing. In augustus had de Dordtse gemeenteraad al vastgesteld dat de groene koers niet in het geding zou komen en dat er - onder vastgestelde voorwaarden - verkocht kon worden aan de hoogste bieder.

Verkoopprocedure kan worden gestart

Dankzij Dordrecht is de groep die achter de aandelenverkoop staat in totaal goed voor zo’n driekwart van het belang in Eneco. Dit zou voldoende zijn om de eerste stappen te zetten. Er wordt pas een definitief besluit gemaakt over de verkoop van Eneco na de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar.

Het is nog de vraag of de nieuwe eigenaar voldoende aandelen kan kopen om volledige zeggenschap te krijgen. Hierdoor kan de prijs van de aandelen mogelijk onder druk komen - wat ervoor kan zorgen dat gemeenten die nu voor zijn van gedachten veranderen. Aan de andere kant, kunnen nee-stemmers bij een hoog bod ook nog over de streep worden getrokken en alsnog verkopen.

Intussen is Eneco niet blij met een verkoop, omdat het graag zelfstandig wil blijven. Het energiebedrijf dringt er bij de aandeelhouders op aan om niet alleen voor financieel gewin te gaan.