Fugro onderuit op de beurs vanwege dalende omzet en schuldpositie

Offshore

Fugro, het Nederlandse offshorebedrijf dat technologie levert aan de olie- en gasindustrie, ziet zijn inkomsten zo sterk dalen dat het bijna niet meer aan de voorwaarden van zijn schuldeisers kan voldoen. Het bedrijf maakte maandagochtend bekend converteerbare obligaties uit te geven om zo 100 miljoen euro op te halen. Dat moet meer financiële lucht geven. Beleggers reageerden geschrokken. Bij sluiting van de Amsterdamse beurs stond het aandeel ruim elf procent lager, op 10,45 euro.

De voorzorgsmaatregel van Fugro is noodzakelijk omdat het nu een schuldratio van 2,9 heeft. Het bedrijf nadert de grens van 3,0. Als de omzet verder daalt moet Fugro tegen nog ongunstigere voorwaarden lenen en kan het zo in een negatieve spiraal belanden.

Fugro leed de afgelopen drie jaar verlies en zag zijn jaaromzet in 2016 met een kwart dalen tot 1,8 miljard euro. De daling zet door in 2017, blijkt uit de cijfers van het derde kwartaal die het bedrijf maandag bekendmaakte. De omzet bedroeg 364 miljoen euro, 20 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2016.

Fugro is als toeleverancier van de gas- en olie-industrie sterk afhankelijk van de olieprijs en die is nog steeds laag. Daardoor stellen opdrachtgevers nieuwe projecten uit. De offshore-industrie lijkt het dieptepunt bereikt te hebben, zei Fugro-topman Paul van Riel, die binnenkort wordt opgevolgd door de Noor Øystein Løseth.

Van Riel ziet verbeteringen in de orderportefeuille. Fugro gaat door met het snijden in de kosten – onder meer een reductie van ruim honderd banen. Bij Fugro werken 10.250 mensen. (NRC)