Fort Zeelandia

Twee keer twintig jaar celstraf geëist voor Decembermoorden van 1982 in Suriname

Het Openbaar Ministerie in Suriname eist twintig jaar cel tegen de voormalige bataljonscommandant Etienne Boerenveen en oud-legerleider Arthy Gorré voor hun rol in de Decembermoorden. Aanklager Roy Elgin maakte zijn strafeis maandag in Paramaribo bekend. In december 1982 werden vijftien tegenstanders van het militaire regime van de toenmalige bevelhebber en huidige president Desi Bouterse geëxecuteerd in Fort Zeelandia. Volgens de aanklager blijkt uit getuigenverhoren dat Boerenveen nauw betrokken was bij het voorbereiden en uitvoeren van de moorden. Destijds brachten militairen de opgepakte tegenstanders van het regime naar Fort Zeelandia. Gorré beweert dat hij een groot deel van de tijd niet aanwezig was in Fort Zeelandia, maar getuigen weerspreken dat. Het proces begon in 2007, maar werd geschorst in 2012 toen het parlement een amnestiewet aannam. Nabestaanden dienden daarop een verzoek in om alsnog vervolging te in te stellen en eind 2015 gaf het Surinaamse Hof van Justitie het OM de opdracht dat te doen. In juni werd twintig jaar cel geëist tegen hoofdverdachte Desi Bouterse. (ANP)