Recensie

Recensie Film

Een serieuze rol gaat Jackie Chan goed af

Actie In actiefilm ‘The Foreigner’ gaat Quan Ngoc Minh (martial-arts-ster Jackie Chan) op zoek naar de daders van een aanslag waarbij zijn dochter om het leven kwam.

Jackie Chan in The Foreigner.
Jackie Chan in The Foreigner.
    • André Waardenburg

Zijn Engels houdt nog steeds niet over maar zijn acteerwerk is uitstekend: martial-arts-superster Jackie Chan speelt een serieuze rol in The Foreigner en dat gaat hem heel goed af. Hij praat niet veel, maar zijn gezicht spreekt boekdelen. Chan is Quan Ngoc Minh, een in Londen wonende immigrant. Als zijn dochter omkomt bij een bomaanslag, gaat hij achter de daders aan. Zijn verleden als commando komt daarbij zeer van pas. Omdat de bommenleggers tot een splintergroep van de IRA behoren, trekt hij naar Ierland waar hij van vicepremier Liam Hennessy (Pierce Brosnan) informatie wil krijgen over de aanslag.

Hoewel The Foreigner, naar het boek The Chinaman van Stephen Leather, teruggrijpt op wraakthrillers uit begin jaren zeventig is de plot niet zo heel ver gezocht. Het is voorstelbaar dat een nieuwe generatie IRA-aanhangers het broze vredesakkoord tussen Groot-Brittannië en Ierland zou kunnen verstoren.

De 63-jarige Chan deed zoals vanouds zijn eigen stunts, al ontbreken dit keer de bloopers op de aftiteling. Hij krijgt goed tegenspel van Brosnan als pragmatisch politicus met een IRA-verleden. De actiesequenties zijn in goede handen bij regisseur Martin Campbell, die twee Bondfilms op zijn naam heeft staan: GoldenEye (met Brosnan) en Casino Royale.