Recensie

Recensie

De tropische mist van Juju & Jordash

De Israëlische import-Amsterdammers Juju & Jordash waren ooit aanleiding voor het oprichten van platenlabel Dekmantel-label in 2009. Hun vijfde album zit net zo tjokvol funk en trippende geluiden als de live improvisaties met rekken vol analoge apparatuur waarmee het duo bekend werd. De muzikanten die een achtergrond hebben in jazz breken op Sis-boom-bah! met alle klassieke concepten rond (dansvloer)composities.

Intro ‘Herkie’ leidt je een eigen universum in met tropische staalkleurige percussie. ‘Rah-rah’, met funky basimprovisaties en tribaal gezang verdicht die tropische mist. Het album daalt af richting diep en dubby met ‘Deadman’ en belandt uiteindelijk in een poel van vormvrije geluiden met gitaargetokkel (‘Paper Dolls’) en marimbageplonk (‘Hanging Pyramid’) waarin de beat volledig afwezig is. Daarna volgt een stroomversnelling van vloeiende synths tot ‘Attack the Crowd’, een van de weinige nummers dat eindigt met een drijvende beat. Het album, zo vrij als het is, heeft een perfecte, organische spanningsopbouw. Noem het jazz, noem het techno, of gewoon betoverend.