De Spelen van de toekomst: al gamend naar een olympische gouden medaille

E-sport Het IOC bekijkt of e-sporten toegevoegd kunnen worden aan het olympische programma. De Aziatische Spelen nemen de stap al.

Het IOC onderzoekt of we dit beeld op toekomstige Spelen zullen zien.Foto Kazuhiro Nogi/AFP
Het IOC onderzoekt of we dit beeld op toekomstige Spelen zullen zien.Foto Kazuhiro Nogi/AFP

Gamen op de Olympische Spelen is geen virtuele werkelijkheid, maar op korte termijn waarschijnlijk realiteit, mogelijk al in 2024. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft afgelopen weekend besloten een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid e-sporten te erkennen als officiële sport en toe te voegen aan het olympische programma.

Achter de het IOC-besluit gaat druk van zowel de game-industrie als e-sporters schuil. Zijn houden al vele jaren grote toernooien waarin veel geld omgaat. E-sporters beschouwen zichzelf als topsporters en ze zijn goed voor honderden duizenden euro’s aan inkomsten.

E-sport is bij uitstek populair in Azië, waar het vooral op hoog niveau wordt beoefend in China en Zuid-Korea. Voornamelijk grote bedrijven uit die landen, zoals webwinkel Alibaba en Samsung, financieren de grote internationale toernooien.

Eerst Aziatische Spelen

Het is allerminst verwonderlijk dat de organisatie van de Aziatische Spelen als eerste multidisciplinair sporttoernooi gamen in het programma opneemt. Dat gaat in etappes: eerst als demonstratiesport op de Aziatische Spelen van 2018 in Indonesië, vervolgens als officieel programma-onderdeel bij de daaropvolgende editie (2022) in het Chinese Hangzhou.

Speciaal voor de invoering van gamen heeft het Olympisch Aziatisch Comité (OCA) een deal gesloten met internetfirma Alisport, een bedrijfstak van Alibaba, die ook nog eens 150 miljoen dollar (130 miljoen euro) heeft geïnvesteerd in de officieuze, Zuid-Koreaanse, Internationale E-sports Federatie. Het IOC ziet de e-sporten op de Aziatische Spelen als een serieuze test voor toelating van gamers tot de Olympische Spelen.

Tijdens een olympische top afgelopen weekend in het Zwitserse Lausanne met daarbij IOC-voorzitter Thomas Bach, zijn vier vicevoorzitters, vertegenwoordigers van de internationale sportbonden, de IOC- atletencommissie, koepelorganisaties en nationale olympische comités is vastgesteld dat e-sport demografisch groot genoeg is om eventueel tot de Olympische Spelen te worden toegelaten.

Intensiteit en beleving

Op de top werd tevens geconstateerd dat dat e-sporters qua intensiteit, beleving en uitvoering intussen vergelijkbaar zijn met traditionele sporters. Probleem voor het IOC is dat e-sporters niet zijn verenigd in een mondiale sportbond en dus ook niet vertrouwd zijn met de internationale regelgeving. Bij toelating tot de Olympische Spelen zal daar werk van gemaakt moeten worden. Wat het IOC werkelijk bedoelt: e-sporters zullen zich moeten conformeren aan de regels ter bestrijding van onder andere doping, wedden en matchfixing.

Voorafgaand aan de nieuwste stap van het IOC reageerde het organisatiecomité van de Spelen van 2024 in Parijs al positief op e-sporten. Tony Estanguet, vicevoorzitter van het kandidaatscomité liet in augustus tegenover de Britse krant The Guardian weten graag in contact te komen met de wereld van de e-sporters om hen over zeven jaar te kunnen verwelkomen in Parijs.