Conflict dreigt met Rusland vanwege vrachtvluchten

Luchtvaart De Russische vrachtmaatschappij ABC verliest ruimte op Schiphol. Als tegenmaatregel zou Rusland het luchtruim willen sluiten voor KLM.

AirBridgeCargo verliest 13 van de 23 wekelijkse vrachtvluchten op Schiphol.
AirBridgeCargo verliest 13 van de 23 wekelijkse vrachtvluchten op Schiphol. Foto Maarten Visser/Flickr

Rusland wil dat Nederland de capaciteitsproblemen op Schiphol oplost. Door het tekort aan start- en landingstijden op Schiphol moet de Russische vrachtmaatschappij AirBridgeCargo (ABC) uitwijken naar andere luchthavens. De Telegraaf meldt op basis van anonieme bronnen dat Rusland dreigt met het sluiten van het Russische luchtruim voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Voor KLM betekent dat dat Moskou en Sint Petersburg bereikbaar blijven, maar dat vliegtuigen naar China, Japan en Zuid-Korea uren moeten omvliegen.

KLM verwijst naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Een woordvoerder van minister Van Nieuwenhuizen wil alleen kwijt dat het ministerie „met meerdere partijen” in gesprek is over de beschikbaarheid van slots (start- en landingstijden) voor vrachtverkeer. Het Russische dreigement kan de woordvoerder bevestigen noch ontkennen.

Lees ook: Schiphol moet binnen 4 weken met oplossing vrachtvervoer komen

Opheldering

Henk-Jan van Keulen, directeur van ABC Nederland, bevestigt dat het Russische ministerie van Transport twee weken geleden om opheldering heeft gevraagd aan het Nederlandse ministerie. „Er is in die brief op een uiterst zakelijke manier om uitleg gevraagd: er was in mei 2016 een overeenkomst getroffen en een jaar later worden die rechten ontnomen door de slotcoördinator.”

Van Keulen kreeg de brief via via in handen. „Wij zijn voor 100 procent een particulier bedrijf, niet in handen van de staat. Vanuit het Moskouse ministerie heb ik nooit iets gehoord, ook niet over de dreiging het luchtruim te sluiten. Ik heb wel gehoord dat er overleg is gevoerd tussen KLM en FNV over ‘extra duties’ (verruiming van de werktijden) in verband met mogelijk omvliegen.”

Omdat Schiphol het maximaal toegestane aantal vluchten bereikt, worden vrachtvluchten geschrapt. Het winterseizoen begon afgelopen weekend. Van de 150 intercontinentale vrachtvluchten per week wijken er 30 uit naar elders, met name naar Brussel en Luik. ABC verplaatst 13 van de 23 vluchten per week. De verplaatsing gaat ten koste van tientallen banen op Schiphol.