Catalaanse leider neemt Belgische advocaat in de arm

Carles Puigdemont Catalonië moet het doen zonder zijn ‘president’. Puigdemont zit in Brussel, mogelijk om asiel aan te vragen.

Puigdemont als souvenir.
Puigdemont als souvenir. Foto Reuters

Waar is Carles Puigdemont en waarom? Het was maandag de million dollar question. De door de Spaanse regering afgezette Catalaanse regiopresident leek zijn volgers op Instagram in de morgen een goede dag te wensen vanuit het regeringspaleis in Barcelona. Maar de foto bij de woorden Bon dia was niet actueel. Een paar uur later bleek dat de zelfverklaarde president van de republiek Catalonië met vijf van zijn ministers op weg was naar de Belgische hoofdstad Brussel. Maandagavond bleek dat hij een afspraak had met de Belgische advocaat Paul Bekaert, die de Catalaanse leider als cliënt heeft aangenomen.

Eerder was bekend geworden dat het Spaanse gerecht leden van de Catalaanse regioregering, onder wie Puigdemont, wil vervolgen voor rebellie, opruiing en verduistering. Verschillende Spaanse kranten meldden dat Puigdemont asiel wil aanvragen in België, maar dat werd niet bevestigd.

De komst van Puigdemont komt voor de Belgische federale regering op een slecht moment. Dit weekeinde zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, dat het voor Puigdemont „volgens de wet mogelijk” is politiek asiel in België aan te vragen. Premier Charles Michel (MR) was, net als de Spaanse regering, niet te spreken over deze uitspraken en verzocht Francken „geen olie op het vuur te gooien”.

De Catalaanse kwestie ligt moeilijk in België. De N-VA steunt de Catalanen en hun streven naar onafhankelijkheid. Tegelijkertijd neemt de partij deel aan de federale regering en riskeert ze met te boude uitspraken de coalitie op het spel te zetten.

De N-VA ontkende maandag dat Puigdemont op uitnodiging van de partij was gekomen. Premier Michel heeft zijn ministers opgedragen geen contact met Puigdemont te hebben.

Een asielaanvraag van een EU-burger in een ander EU-land is in principe niet ontvankelijk. België vormt een uitzondering: als enige land heeft het een voorbehoud aangetekend bij het in 1997 getekende Europese protocol, daarom neemt het elke asielaanvraag in behandeling.

Als Puigdemont en zijn ministers daadwerkelijk asiel zouden aanvragen in België, zijn hun kansen waarschijnlijk klein. Ze moeten dan bewijzen dat er sprake is van politieke vervolging en de schending van mensenrechten. Politiek asiel verlenen aan Puigdemont zou dus betekenen dat Spanje volgens België niet voldoet aan de voorwaarden van een democratische rechtsstaat.

Catalanen geven niet op pagina 12