Benaming trein

Deutsche Bahn koos ‘heel bewust’ en ‘definitief’ voor Anne Frank

Het besluit van Deutsche Bahn om een ICE hogesnelheidstrein te vernoemen naar Anne Frank is definitief – en het was een heel bewuste beslissing. Dat zegt een woordvoerder van de Deutsche Bahn tegenover NRC. In enkele Duitse media was de vraag opgeworpen of die naamgeving niet ongepast is, omdat Anne Frank in 1944 per trein gedeporteerd is naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Deutsche Bahn vroeg het publiek namen te suggereren voor treinen van het nieuwe type ICE4,waarvan de eerste exemplaren in 2018 gaan rijden. Het moest gaan om Duitse historische persoonlijkheden. „Anne Frank was één van de meest genoemde namen”, aldus de woordvoerder. „Het zou daarom juist merkwaardig zijn geweest, als we uitgerekend de naam Anne Frank verworpen zouden hebben.” (NRC)