Aantal ‘tekenziekten’ neemt toe

Een besmette teek kan leiden tot de ziekte van Lyme, maar ook tot hersen(vlies)ontsteking.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Ongeveer de helft van de teken in Nederland draagt ziekteverwekkers met zich mee. Dat schrijft het RIVM naar aanleiding van het onderzoek van twee promovendi naar ziekteverspreiding door tekenbeten.

Het aantal lymegevallen stijgt en er worden in Nederland ook meer mensen ziek door andere virussen en bacteriën die overgebracht worden door teken. Zo is al langer bekend dat een tekenbeet bijvoorbeeld hersen(vlies)ontsteking kan veroorzaken. Onderzoekers zijn er nu achter dat ook het tekenencefalitis-virus en Borrelia miyamotoi-bacterie, beide veroorzakers van hersen(vlies)ontsteking, ook op Nederlandse teken voorkomen.

Lees ook: Pas op voor de beet van de teek

Eén van de onderzoekers stelde dat het aantal gevallen van de rode kring op de huid, die op een besmette tekenbeet duidt, van 1994 tot 2014 verviervoudigde. Dit zou kunnen komen doordat er in Nederland veel teken aanwezig zijn en mensen steeds vaker in de natuur met teken in contact komen. Naar schatting loopt ruim een miljoen mensen in Nederland jaarlijks een tekenbeet op. Toch is het niet zo dat een beet van een met Borrelia burgdorferi-besmette teek direct leidt tot de ziekte van Lyme.

Andere besmettingen slecht herkend

De ziekte van Lyme kun je alleen via de beet van teek met de Borrelia burgdorferi-bacterie oplopen. Eenvijfde van de teken in Nederland is besmet met die bacterie. Lyme kan zich op vele manieren manifesteren en er is vaak geen eenduidig ziektebeeld. De ernstige klachten ontstaan pas een paar maanden na een beet. Per jaar worden ruim een miljoen mensen door een teek gebeten.

Volgens de onderzoekers wordt bij veel tekenbeten door klinieken niet het juiste onderscheid gemaakt tussen Lyme-besmettingen en andere ziekten. Door een tekenbeet kunnen bacteriën en virussen worden overgedragen die dezelfde soort symptomen veroorzaken als bij Lyme. Een voorbeeld daarvan was een zeventigjarige patiënt die klaagde over koorts, hoofdpijn en een algeheel lamlendig gevoel. Bij hem werd in 2012 onterecht een besmetting door de Lyme-bacterie vastgesteld. Hij was in Nederland het eerst bekende geval van hersenontsteking door een tekenbeet.