Aanslag met truck in New York

Terreur De politie schiet de verdachte neer. Burgemeester De Blasio spreekt van „laffe terreurdaad”.

Agenten bij de pick-uptruck waarmee de verdachte dinsdag inreed op fietsers in Manhattan, op de hoek van Chambers Street en West Street.
Agenten bij de pick-uptruck waarmee de verdachte dinsdag inreed op fietsers in Manhattan, op de hoek van Chambers Street en West Street. Foto Martin Speechley/AP

Een automobilist heeft dinsdagavond in het zakendistrict van New York zeker acht mensen doodgereden en twaalf mensen verwond, zo was bekend vlak voor dat deze krant naar de drukker ging.

De man, wiens identiteit dinsdagavond nog niet bekend was gemaakt, reed over een fietspad, en ramde een schoolbus. Vervolgens stapte hij uit zijn auto met twee nep-vuistvuurwapens in zijn hand. Daarop werd hij door de politie in zijn buik geschoten. De man raakte gewond en is aangehouden.

De gewonden zijn er volgens de autoriteiten slecht aan toe, maar maar hun toestand zou niet levensbedreigend zijn. De burgemeester van New York, Bill de Blasio, sprak op een persconferentie van een „terreurdaad, een zeer laffe terreurdaad, gericht op onschuldige slachtoffers”.

De aanslag vond plaats op enkele honderden meters van het nieuwe World Trade Center in New York, vlak bij de Stuyvesant Highschool. Anonieme bronnen melden aan The New York Times dat de dader „Allahu akbar” heeft geroepen. De autoriteiten wilden dat niet direct bevestigen, maar zeggen wel dat de man iets geroepen heeft toen hij uit zijn auto stapte. Bij het onderzoek is ook de FBI betrokken.

Witte Huis-woordvoerder Sarah Huckabee-Sanders liet in een eerste reactie tegenover persbureau AP weten dat president Trump op de hoogte wordt gehouden van de situatie. Ooggetuigen hebben beelden gemaakt van de ravage. Te zien is dat meerdere gewonden op het asfalt liggen.

Recent heeft de Verenigde Staten te maken gehad met grote aanslagen, zoals onlangs in Las Vegas, in Orlando in 2016 en San Bernardino in 2015. In Europa waren er vorig jaar in onder meer Berlijn, Nice en Parijs (2015) aanslagen met vrachtwagens waarbij grote aantallen slachtoffers vielen. De aanslagen in Europa werden gelinkt aan islamitisch terreur.

De beschikbaarheid van wapens speelt in de VS een grotere rol als het gaat om grote aantallen dodelijke slachtoffers, zoals de aanslag in Las Vegas waarbij 58 doden vielen, liet zien.

Lees meer op nrc.nl