19-jarige man in Duitsland opgepakt voor voorbereiden grote bomaanslag

Yamen A. werd gearresteerd in de stad Schwerin in het noorden van Duitsland. Hij zou concrete voorbereidingen voor een bomaanslag hebben getroffen.

Duitse politie op straat na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vorig jaar.
Duitse politie op straat na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vorig jaar. Foto Remko de Waal/ANP

Speciale eenheden van de Duitse politie en het Openbaar Ministerie hebben dinsdagochtend een 19-jarige Duitse Syriër opgepakt. De verdachte, Yamen A., bereidde een grootschalige bomaanslag voor.

Volgens Duitse kranten zou Yamen A. materialen hebben besteld om een explosief mee te maken. Hij zou deze hebben willen gebruiken om zoveel mogelijk mensen te doden en verwonden. Dagblad Der Spiegel meldt dat de verdachte onder meer TATP, een zeer explosief middel, via het internet gekocht zou hebben. Het is onduidelijk of A. een specifiek doel voor ogen had.

De politie zegt dat het om een islamitisch gemotiveerde aanslag gaat. Volgens het Duitse OM zijn er geen aanwijzingen dat A. banden met terreurgroep Islamitische Staat heeft. De woning van A. wordt nog doorzocht. Datzelfde geldt voor enkele woningen in Hamburg die toebehoren aan personen die de politie al langer als verdachte personen behandelt, zo meldt de openbare aanklager, de Bundesanwaltschaft.

In december vorig jaar vond er in Berlijn een terroristische aanslag op een kerstmarkt plaats. Een man reed met een vrachtwagen in op een menigte. Daarbij vielen twaalf doden en 48 gewonden. Naar aanleiding van de aanslag zette de Duitse politie op andere kerstmarkten in het land extra mensen in.