10 jaar geëist tegen Rozendaal voor rol bij Decembermoorden

Rozendaal getuigde tegen Bouterse. Zijn straf valt relatief laag uit door zijn spijtbetuigingen.

Nabestaande Henk Kamperveen (links) in gesprek met verdachten Ruben Rozendaal (midden) en Edgar Ritfeld (rechts) nadat de aanklager eerder 20 jaar cel eiste tegen Bouterse.
Nabestaande Henk Kamperveen (links) in gesprek met verdachten Ruben Rozendaal (midden) en Edgar Ritfeld (rechts) nadat de aanklager eerder 20 jaar cel eiste tegen Bouterse. Foto Pieter van Maele / ANP

Het Openbaar Ministerie in Suriname eist tien jaar cel tegen Ruben Rozendaal voor zijn rol in de Decembermoorden. Dat meldt persbureau ANP. De strafeis valt relatief laag uit, doordat Rozendaal spijt heeft betuigd en toenadering heeft gezocht tot de nabestaanden.

Rozendaal is niet alleen verdachte, maar is ook de enige die heeft getuigd tegen de huidige president van Suriname, Desi Bouterse. Bouterse was in december 1982 bevelhebber toen vijftien tegenstanders van zijn militaire regime werden geëxecuteerd in Fort Zeelandia. De aanklager benadrukte maandag tijdens de zitting dat het vermoorden van politieke tegenstanders in een uitgewerkt plan en draaiboek was vastgelegd.

Rozendaal verklaarde dat Bouterse zelf de trekker overhaalde

Rozendaal had in 2010 eerst nog onder ede getuigd dat Bouterse tijdens de moorden op Fort Zeelandia niet aanwezig was. Maar in 2012 veranderde hij zijn verhaal en verklaarde hij plotseling dat Bouterse tijdens de executies nota bene zelf de trekker had overgehaald. Rozendaal zei toen:

“Ik heb lijken gezien om half zes in de ochtend op 8 december. Hij heeft ons voorgelogen dat er een coup zou plaatsvinden en de mensen daarom opgehaald moesten worden. Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf blijkt dit niet waar te zijn. Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld.”

Lees ook dit achtergrondverhaal over Ruben Rozendaal en zijn belastende verklaring over Bouterse: Desi’s bloedbroeder

Eerder al twintig jaar geëist tegen Boerenveen, Gorré en Bouterse

Maandag eiste het Openbaar Ministerie in Suriname al 20 jaar cel tegen voormalig bataljonscommandant Etienne Boerenveen en voormalig legerleider Arthy Gorré voor hun rol in de Decembermoorden.

Volgens de aanklager blijkt uit getuigenverhoren dat Boerenveen nauw betrokken was bij het voorbereiden en uitvoeren van de moorden. Gorré zou verantwoordelijk zijn geweest voor de gang van zaken op 7, 8 en 9 december.

Ook tegen hoofdverdachte Bouterse werd eerder al twintig jaar cel geëist.