Voormalige adviseurs Trump ontkennen schuld

Volgens het Witte Huis hebben de aanklachten tegen Manafort en Gates eerder op maandag niets te maken met de verkiezingscampagne van president Trump.

Paul Manafort, de voormalige adviseur van Trump, zegt dat hij onschuldig is.
Paul Manafort, de voormalige adviseur van Trump, zegt dat hij onschuldig is. Foto Matt Rourke/AP

Paul Manafort en Rick Gates hebben volgens CNN maandag tegen een rechter gezegd onschuldig te zijn. De voormalige adviseurs van president Donald Trump zijn onder meer aangeklaagd voor samenzwering tegen de Amerikaanse overheid en witwaspraktijken.

Een advocaat van Manafort heeft maandag gereageerd dat er “geen enkel bewijs is” dat de voormalig adviseur of het campagneteam van Trump heeft samengespannen met Rusland, schrijft AP. De aantijgingen zouden “belachelijk” zijn. Ook zei de advocaat over de lobbyactiviteiten van Manafort dat hij pro-EU campagnes vertegenwoordigde voor partners in Oekraïne. Hiermee zou hij al in 2014 gestopt zijn.

Manafort is juist aangeklaagd naar aanleiding van lobbyactiviteiten in Oekraïne waarbij hij Russische belangen zou verdedigen. Daarmee zou hij tientallen miljoenen hebben verdiend, waarvan hij zeker 18 miljoen dollar (15,5 miljoen euro) zou hebben witgewassen.

Lees ook: Oud-campagneleider Trump aangeklaagd

Volgens CNN heeft de aanklager gevraagd om Manafort en Gates onder huisarrest te plaatsen met een borgsom van respectievelijk 10 miljoen en 5 miljoen dollar (8,6 en 4,3 miljoen euro). Ook zouden de paspoorten van de twee mannen zijn ingenomen. Er zou volgens de Amerikaanse aanklager een risico bestaan dat ze naar het buitenland vluchten. De rechter heeft ingestemd met het huisarrest. Het volgende verhoor van de twee mannen is op 2 november.

Bekijk ook onze interactieve graphic: zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin

De twee voormalige adviseurs moesten zich melden bij Amerikaanse autoriteiten in het kader van het FBI-onderzoek naar de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Het waren de eerste aanklachten binnen het onderzoek onder leiding van de speciale aanklager Robert Mueller. Ook bleek maandag dat een derde voormalige adviseur van Trump, George Papadopoulos, heeft toegegeven dat hij een valse verklaring heeft afgelegd tegenover FBI-agenten.

Manafort en Gates worden voor in totaal twaalf aanklachten vervolgd. Naast witwassen en samenzwering worden zij ook verdacht van het afleggen van valse verklaringen. De 68-jarige Manafort werkte in 2016 een aantal maanden voor het campagneteam van Trump maar moest opstappen toen er vragen werden gesteld over zijn lobbypraktijken in het buitenland. Gates was lange tijd een zakenpartner van Manafort.

Witte Huis wuift aanklachten weg

De aanklachten tegen de drie voormalige adviseurs van Trump hebben volgens het Witte Huis niets te maken met de verkiezingscampagne van de president. Ook zou er nog altijd geen enkel bewijs zijn voor vermeende samenspanning tussen zijn campagneteam en Rusland, reageerde Trumps woordvoerder Sarah Huckabee Sanders maandag tijdens een persconferentie.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump in ons blog

Volgens Huckabee Sanders vonden de meeste activiteiten waarvoor Gates en Manafort aangeklaagd zijn, plaats voordat ze zich aansloten bij het team van Trump. Verder zei Huckabee Sanders dat de president niet van plan is om Mueller te ontslaan en dat het Witte Huis verwacht dat het onderzoek snel zal worden afgerond.

Trump heeft via Twitter de aanklachten tegen Manafort weggewuifd. Volgens de Amerikaanse president gaat het om activiteiten van “jaren geleden”, voordat Manafort onderdeel uitmaakte van zijn campagneteam. Een deel van de aanklachten tegen de voormalig adviseur hebben echter betrekking op illegale handelingen in heel 2016, hetzelfde jaar dat Manafort tijdelijk werkte voor Trumps campagneteam.