Volgend jaar einde aan hitserie House of Cards

De bekendmaking komt terwijl hoofdrolspeler Kevin Spacey internationaal onder vuur ligt. Netflix wil niet zeggen of dit verband houdt met het stopzetten van de serie.

Hoofdrolspeler Kevin Spacey op een persconferentie van Netflix.
Hoofdrolspeler Kevin Spacey op een persconferentie van Netflix. Foto Nicholas Kamm / AFP

De hitserie House of Cards stopt volgend jaar - na een zesde en laatste seizoen trekt producent Netflix de stekker eruit. Dat heeft de streamingsdienst maandagavond bevestigd tegenover persbureau Reuters. Het moment van de bekendmaking is precair, nu hoofdrolspeler Kevin Spacey wereldwijd onder vuur ligt vanwege zijn reactie op beschuldiging van ontucht met een minderjarige.

Netflix en de productieleiding van House of Cards lieten in een verklaring weten “zeer bezorgd” te zijn door de beschuldigingen aan het adres van Spacey - hoewel niet duidelijk is of het stopzetten van de serie een direct gevolg is van de ontstane ophef.

Emmy-uitreiking opgeschort

Maandag werd in Baltimore, waar het zesde seizoen momenteel wordt opgenomen, een bijeenkomst georganiseerd met productiemaatschappij Media Rights Capital, de productieleiding en de filmcrew. De leiding wilde hiermee verzekeren dat de crew zich “gesteund en gehoord vond.” Spacey was daarbij niet aanwezig op de set.

De organisatie achter de International Emmy Awards heeft een prijs voor Kevin Spacey vooralsnog opgeschort. De acteur zou op 20 november een oeuvreprijs krijgen, maar “gezien de recente ontwikkelingen” gaat dat eerbetoon niet door.

Aanranding na een feestje

Acteur Anthony Rapp vertelde zondag aan Buzzfeed hoe Spacey hem in 1986 probeerde aan te randen, nadat hij op een feestje te veel had gedronken. Rapp wist te ontkomen en bleef ongedeerd, hij was toen 14 jaar oud.

De verontschuldiging van Spacey kwam zondagavond in een tweet. Hij zegt het vooral niet te kunnen herinneren en biedt zijn excuses aan voor wat hij zou hebben gedaan. Daarna schrijft hij ook dat hij voortaan wil uitkomen voor zijn gevoelens voor mannen - tot grote verontwaardiging van velen, die het Spacey kwalijk nemen homoseksualiteit in één adem te noemen met het betasten van minderjarigen.

Maandag reageerde de LHBT-gemeenschap woedend op de tweevoudig Oscarwinnaar. Zo vallen velen over het feit dat Spacey zegt het zich niet te herinneren, “terwijl je nog wel wist dat je dronken was”. Dat homoseksualiteit in één adem wordt genoemd met het betasten van minderjarigen, is voor de meeste twitteraars het probleem. De tweet van de Ierse schrijver en activist Aaron Vallely vat het sentiment goed samen:

Twitter avatar Vallmeister Aaron Vallely Let’s be clear, Kevin Spacey is attempting to generate sympathy using LGBTQ suffrage as a shield against accusations of assaulting a minor

Beau Willimon, de bedenker en voormalig schrijver van House of Cards, noemde de bekentenis “zeer verontrustend”:

Twitter avatar BeauWillimon Beau Willimon My statement regarding Anthony Rapp and Kevin Spacey: https://t.co/8z6zotHWE5

Ook de president van LHBT-belangenvereniging GLAAD liet via Twitter weten dat een coming-out “niet mag afleiden van beschuldigingen van seksueel misbruik.”

Het eerste seizoen van House of Cards ging in februari 2013 in première. De serie won twee Emmy Awards, waaronder die in 2015 voor Kevin Spacey als beste acteur. Spacey heeft sinds zijn bekendmaking niet gereageerd op de ophef die is ontstaan.