Wethouder Arnhem overleeft motie van wantrouwen

De bestuurders gingen door het stof, nadat de indruk was gewekt dat zij weinig zelfreflectie hadden getoond bij een kritisch onderzoek over de bestuurscultuur.

Wethouder Gerrie Elfrink (SP) tijdens het openbaar raadsdebat over de bestuurlijke ruzie.
Wethouder Gerrie Elfrink (SP) tijdens het openbaar raadsdebat over de bestuurlijke ruzie. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

SP-wethouder Gerrie Elfrink in Arnhem overleefde maandagavond een motie van wantrouwen, gesteund door bijna alle oppositiepartijen. Dat gebeurde tijdens een extra raadsdebat over de verziekte politieke bestuurscultuur in Arnhem. Als hij aanblijft, zal die bestuurscultuur niet veranderen, menen zij.

Oppositiepartijen hadden een extra debat aangevraagd omdat zij teleurgesteld waren over de schriftelijke reactie van de wethouders en de nieuwe burgemeester Ahmed Marcouch op het onlangs verschenen rapport over de vijandige bestuurscultuur in Arnhem.

In een brief gaf het college van B en W afgelopen week aan individuele gesprekken te willen voeren met betrokkenen om de ‘negatieve aspecten van de politieke patronen te kunnen doorbreken’. Oppositiepartijen vinden dat het lijkt alsof het college het onafhankelijke onderzoek, gedaan door de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), in twijfel trekt. Zij misten zelfreflectie bij het college en vroegen daar maandagavond alsnog om.

Wethouders maakten excuses, ook Gerrie Elfrink. Hij wordt beschouwd als een dominant bestuurder. ,,Mocht ik mensen hebben gekwetst, dan spijt mij dat.’’ Verder zei hij bereid te zijn tot aanpassing van zijn stijl. ,,Het moet een stijl zijn waar mensen zich prettig bij voelen, die redelijk is. We moeten de balans zoeken. Als het helpt dat ik wat vaker mijn mond houd, dan doe ik dat graag.’’

Zijn reactie stelde de meeste oppositiepartijen niet tevreden; zij vonden dat hij te weinig zelfreflectie toonde. ,,Hij is niet geloofwaardig’’, aldus VVD-fractievoorzitter Leendert Combée. De motie werd weggestemd met 17 stemmen voor en 20 tegen.

Wethouder Martijn Leisink (D66) verontschuldigde zich voor zijn kennelijk soms als imponerend ervaren inbreng. Als hij mensen ,,overvoerde’’ met feiten dan deed hij dat niet om keuzes op te dringen, maar omdat hij naar eer en geweten antwoord probeerde te geven. ,,Ik zou de raad geen recht doen als ik dingen weglaat.’’
Volgens het rapport van de NSOB dat begin oktober verscheen, heerst in de raad in Arnhem een sfeer van minachting, intimidatie, schoffering en belediging. Het college wordt na vier vertrokken wethouders en twee collegebreuken gevormd door een minderheidscoalitie van D66, CDA en SP.

Drie weken geleden besprak de gemeenteraad het onderzoek naar de bestuurscultuur ook al; de raadsfracties gaven toen aan hun leven te willen beteren.