Trump slaat al terug voor de aanklacht er is

Rusland-onderzoek Aanklager Robert Mueller komt deze maandag waarschijnlijk met de eerste aanklachten in het Trump-Ruslandonderzoek. De tegenaanval is al ingezet.

Speciaal aanklager Robert Mueller.
Speciaal aanklager Robert Mueller. Foto Andrew Harnik/AP

Wordt het Paul Manafort? Of toch Michael Flynn? Deze maandag komen naar verwachting de eerste aanklachten naar buiten in het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de rol van Trumps entourage bij de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. Het is nog niet duidelijk om welke persoon of personen het gaat, wat de verdenkingen zijn en of arrestaties volgen.

Lees ook: In augustus stelde Robert Mueller een grand jury samen voor deze zaak

De aanklachten worden het eerste tastbare resultaat van Muellers onderzoek. Hij werd dit voorjaar aangesteld nadat Trump FBI-directeur James Comey had ontslagen. Daarmee werkte Trump zich verder in de nesten; Mueller wierp zijn netten al snel breed uit. Zo deed de FBI in juli een inval bij Trumps voormalige campagnemanager Manafort, die in het verleden veel zakelijke contacten had met Russen. Ook vroeg Mueller documenten op over financiële transacties van andere huidige en voormalige leden van Trumps entourage, zoals adviseur Carter Page en ex-nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn. Deze laatste moest in februari opstappen toen bleek dat hij had gelogen over zijn contacten met de ambassadeur van Rusland.

Mueller en zijn team onderzoeken ook de campagnes op sociale media die Russische trollen tijdens de campagne voerden. Tot slot hebben Trumps zoon Don jr. en schoonzoon Jared Kushner nog de interesse van Mueller. Allen ontkennen met de Russen te hebben samengewerkt om Clintons campagne te ondermijnen.

Aanval op Clinton

Het kamp-Trump heeft Muellers stap van deze maandag zeker niet passief afgewacht. Sinds vorige week betogen Republikeinen en conservatieve commentatoren om het hardst dat niet Trump, maar juist de Clintons samenwerkten met de Russen – alsof de verkiezingscampagne nog gaande is. Centraal in hun beschuldigingen staan twee eerdere affaires: het saillante rapport over Trump van de Britse spion Christopher Steele, en een uranium-deal ten tijde van Clintons ministerschap op Buitenlandse Zaken.

Lees ook ons Trumpblog voor de laatste ontwikkelingen

De voormalige Britse spion Christopher Steele verkreeg bij anonieme Russische bronnen informatie dat Trump chantabel zou zijn, onder meer doordat de Russen opnames hebben van een seksuele uitspatting van Trump in een Moskous hotel. Die aantijgingen zijn nooit geverifieerd. Vorige week onthulde The Washington Post dat het Democratische partijkantoor (DNC) en de Clinton-campagne via een tussenpersoon hebben meebetaald aan Steeles werk. In januari bleek al dat Democraten de financiering hadden overgenomen van Trumps Republikeinse rivalen. Nu blijkt dat Steeles missie gedragen werd in het hart van de partij. Clinton liet afgelopen week weten dat zijzelf pas over het dossier hoorde toen website Buzzfeed het vorig jaar publiceerde. Maar volgens Trumps woordvoerster Sarah Huckabee Sanders is bewijs voor samenwerking tussen de DNC, Clinton en de Russen nu „onweerlegbaar”.

DOE IETS!

Ook de uraniumdeal was al bekend. Deze draait om het meerderheidsbelang dat het Russische staatsuraniumbedrijf Rosatom in 2010 nam in een deel van het Canadese bedrijf Uranium One, dat ook in de VS actief is. Rond die tijd ontving The Clinton Foundation, de liefdadigheidsstichting van de Clintons, donaties van aan Uranium One gelieerde zakenlieden. Vorige week kwam daar de informatie bij dat Rosatom door de FBI werd onderzocht wegens omkoping van Amerikanen.

Ook hier zorgt de nieuwe informatie voor grote opwinding bij Republikeinen en conservatieve media – van de eerbiedwaardige The Wall Street Journal tot de ultrarechtse complotventer Alex Jones – terwijl opmerkelijk genoeg ook Russische trollen driftig over uranium twitteren.

Ondanks het brede tegenoffensief is de president duidelijk niet gerust op wat er komt. Zondag stuurde hij een serie tweets in kapitalen uit. ‘Er is zo veel SCHULD bij de Democraten/Clinton, en nu komen de feiten naar buiten. DOE IETS!’