Brieven

‘Stress is geen individueel probleem’

Stress is geen ziekte die bestreden moet worden

Foto iStock

In het recente artikel Stress is geen individueel probleem (21/10) pleiten auteurs Bakker en Winkelhof voor de bestrijding van stress; in hun ogen heeft stress en slechte leefstijl een fundamentele wisselwerking. Helaas gaan Bakker en Winkelhof consequent in de fout met het gebruik van de term stress. Stress is geen pathologie die bestreden moet worden. Het stress-systeem is een geavanceerde en gezonde functie van het menselijk lichaam, net zoals ademhaling of de bloedsomloop. Een stressrespons is een verdedigingsmechanisme om het lichaam in staat van paraatheid te brengen en ons daarmee te beschermen. Enerzijds is dit systeem autonoom voor een fysieke actie zoals het snel wegspringen voor een rinkelende tram of toeterende auto. Anderzijds wordt het systeem ook aangezet als wij ‘passief’ achter ons bureau zitten; in deze situaties ‘gebruiken’ wij te weinig fysieke activiteit waarvoor dit systeem eigenlijk bedoeld is. De ‘release’ van de respons is marginaal: zo ontstaan klachten waarnaar wordt verwezen in het artikel. Fysieke activiteit, weliswaar op een later tijdstip dan wanneer de respons plaatsvindt, voorkomt de nadelige gevolgen. Een politiek beleid gericht op promotie van beweging van jongeren en ouderen behoort zeker tot een zinnige aanbeveling voor het nieuwe kabinet waarmee ik de ambitie van de auteurs onderschrijf.


Fysiotherapie, Erasmus MC