OM wil leden Catalaanse regering vervolgen

Het Spaanse OM wil leden van de Catalaanse regioregering vervolgen voor rebellie, opruiing en verduistering.

Openbaar aanklager Jose Manuel Maza licht zijn beslissing tijdens een persconferentie toe.
Openbaar aanklager Jose Manuel Maza licht zijn beslissing tijdens een persconferentie toe. Foto Susana Vera/Reuters

Het Spaanse Openbaar Ministerie wil leden van de Catalaanse regioregering, onder wie regiopresident Carles Puigdemont vervolgen voor rebellie, opruiing en verduistering. Dat meldt persbureau AP op basis van een verklaring van openbaar aanklager José Manuel Maza. De rechter moet over het verzoek beslissen.

Hiermee gaat de crisis rond de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië een nieuwe fase in. Eerder werden wel al twee leiders van regionale partijen opgepakt en vastgezet op verdenking van ordeverstoring. Het onderzoek naar de twee Catalaanse separatistische leiders loopt nog.

Lees ook: Wie is nu de baas in Catalonië?

De openbaar aanklager heeft de rechter om maatregelen tegen de leden van de regioregering verzocht, het is nog onduidelijk of hij ook om een verzoek tot arrestatie heeft gevraagd. Op rebellie, opruiing en verduistering staan celstraffen van respectievelijk dertig, vijftien en zes jaar gevangenisstraf.

Machtsovername

Vrijdag had het Catalaanse parlement voor onafhankelijkheid gestemd. Kort hierna stemde de Spaanse Senaat in met het in werking treden van artikel 155, waarmee Spanje de macht kan overnemen in Catalonië. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft het regioparlement ontbonden en kondigde vervroegde verkiezingen aan in de regio.

Regiopresident Carles Puigdemont riep vervolgens in een televisietoespraak op de republiek op “vreedzame wijze” te verdedigen. Zondag gingen in Barcelona honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen onafhankelijkheid van Catalonië.