Samenscholingsverbod Antwerpen na vechtpartijen

Op vrijdag- en zondagavond waren er gevechten tussen bewoners van Turkse en Koerdische afkomst. Vier mensen raakten gewond, onder wie een agent.

Burgemeester Bart de Wever (N-VA) heeft een plaatselijk samenscholingsverbod ingesteld van minstens een week.
Burgemeester Bart de Wever (N-VA) heeft een plaatselijk samenscholingsverbod ingesteld van minstens een week. Foto Laurent Dubrule/EPA

De Antwerpse burgemeester Bart de Wever (N-VA) heeft een plaatselijk samenscholingsverbod van minstens een week afgekondigd nadat dit weekend bewoners van Turkse en Koerdische afkomst met elkaar op de vuist gingen. In totaal raakten vier mensen gewond, onder wie een agent.

De Wever veroordeelt het geweld en gaat “zo snel mogelijk” de Turks-Antwerpse en Koerdisch-Antwerpse gemeenschappen aanspreken op het geweld, zo schrijft De Standaard.

“Ik veroordeel ten strengste hoe een buitenlands conflict geïmporteerd wordt en het gemak waarmee grote groepen relschoppers denken gebruik te kunnen maken van geweld tegen personen en eigendommen.”

Relschoppers gooien brandbommen naar de politie

De eerste gevechten vonden vrijdagavond plaats nadat een Koerdische campagnebus met de tekst ‘Öcalan Vrij’ door de Brederodestraat reed. Dat is een buurt waar veel Antwerpenaren van Turkse afkomst wonen. Zij belaagden de bus waarna de politie in actie moest komen. Op zondagavond ontstonden er bij een café in dezelfde straat opnieuw gevechten. Een honderdtal mensen begonnen met tafels en stoelen te gooien.

Later op de avond ontstonden er gevechten met de politie. Relschoppers gingen agenten te lijf met stokken en staven en gooiden met straatstenen en brandbommen naar de politie. Ruim veertig mensen zijn aangehouden. De politie nam tientallen metalen buizen en houten stokken in beslag, zo meldt het Antwerpse korps op maandagochtend. Er werd schade aangericht aan zes winkelpanden.

In een reactie stelt Nav Bel, de Koerdische organisatie in België, dat het niet de bedoeling was om te provoceren met de bus. De chauffeur was verkeerd gereden en wist niet dat hij in een Turkse buurt terechtkwam, zo schrijft de Gazet van Antwerpen. De Koerdische beweging is bezig met een Europese campagne om te pleiten voor de vrijlating van PKK-leider Abdullah Öcalan. Hij zit sinds 1999 gevangen op het Turkse eiland Imrali, in de Zee van Marmara.

Het is niet voor het eerst dat er gevechten uitbreken in België tussen mensen van Turkse en Koerdische afkomst. Tijdens het Turkse referendum eind maart dit jaar vielen aanhangers van president Erdogan Koerdische demonstranten aan bij de Turkse ambassade in Brussel. Een aantal mensen raakten gewond en werden afgevoerd naar het ziekenhuis.