Regering Sint-Maarten wankelt door ruzie over hulpgelden

Wederopbouw De coalitie van premier William Marlin dreigt uiteen te vallen, een dag voor het verstrijken van de Nederlandse deadline voor financiële hulp.

Foto Team B
Foto Team B

De regering van premier William Marlin van Sint-Maarten wankelt wegens de ruzie met Nederland over de voorwaarden voor financiële hulp. De Democratic Party stapt mogelijk uit de coalitie, omdat deze partij de Nederlandse voorwaarden wél accepteert. „Omwille van de wederopbouw na orkaan Irma”, zegt partijleider Sarah Wescott Williams, tevens parlementsvoorzitter, aan de telefoon.

President Marlin. Foto: Roel Wijnants/Flickr by CC

In ruil voor financiële hulp wil Nederland een Integriteitskamer tegen corruptie instellen en meer grensbewaking op Sint-Maarten. De regering van Marlin heeft na een lange impasse eind augustus wel ingestemd met de Integriteitskamer. Dit orgaan doet onderzoek bij vermoedens van integriteitsschendingen, geeft de regering advies en kan aangifte doen van strafbare feiten. Maar de regering-Marlin blijft tegen meer marechaussees uit Nederland.

De politieke crisis hierover laait een dag voor het verstrijken van de Nederlandse deadline voor het accepteren van de eisen op.

Wescott Williams bevestigt dat haar partij nu peilt „wie voor en wie tegen” de Nederlandse voorwaarden is. Als een meerderheid van de in totaal vijftien Statenleden vóór is, is de kans aanzienlijk dat de regering van Marlin valt. Wescott Williams is vandaag door gouverneur Eugene Holiday gevraagd om over de politieke crisis te komen praten.

Lees ook: premier Marlin over ontkenning NRC-interview

Een nieuwe coalitie

De Democratic Party (twee zetels) zou in dat geval mogelijk een nieuwe coalitie kunnen vormen met de partij UP van oppositieleider Theo Heyliger (vijf zetels). Heyliger, telefonisch momenteel niet bereikbaar, heeft eerder laten weten dat de wederopbouw prioriteit heeft.

Het Statenlid Chanel Brownbill van regeringspartij United St. Maarten Party heeft daarbij aangekondigd „een standpunt” over de Nederlandse voorwaarden in te gaan nemen. Mocht hij zich afscheiden van zijn partij en aansluiten, dan zou er een nieuwe regering met een krappe zetelmeerderheid zijn.

De huidige regering met de National Alliance van Marlin heeft tien zetels. Sinds Sint-Maarten in 2010 een autonoom land binnen het Nederlandse Koninkrijk werd, is de regering vijf keer gevallen, vooral omdat politici vaker van partij wisselen.

Boosheid

Wescot-Williams, oud-premier, dreigde vrijdag al de coalitie te verlaten uit boosheid over opmerkingen van minister Christophe Emmanuel van de regering-Marlin. Emmanuel zei vorige week volgens de lokale krant The Daily Herald dat „iedereen die het eens is met de Nederlandse voorwaarden geen onderdeel van deze regering zou moeten zijn”.

Wescot-Williams zei in reactie daarop dat haar partij een eigen standpunt moet kunnen hebben en riep premier Marlin op afstand te nemen van Emmanuel. „We kunnen het niet riskeren dat de hulp niet doorgaat zonder een alternatief te hebben”, zei Wescot-Williams.

Een woordvoerder van staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties, CDA) wilde maandag nog niet vooruitlopen op wat er gebeurt als Sint-Maarten dinsdag niet met de voorwaarden heeft ingestemd. Vrijdag zei Knops dat die voorwaarden „recht overeind staan” en dat hij hoopt de regering-Marlin snel instemt, „in het belang van de bevolking van Sint-Maarten”.