‘Puigdemonts’ Girona verslaat Real Madrid

Na de winst springt Pablo Maffeo in de armen van keeper Yassine Bounou. foto Reuters
Na de winst springt Pablo Maffeo in de armen van keeper Yassine Bounou. foto Reuters

Sinds Carles Puigdemont zichzelf tot president van Catalonië had uitgeroepen was het stil geweest op zijn Twitteraccount. Maar zondagmiddag liet ‘Puig’ plots weer van zich horen. Niet over de honderdduizenden Catalanen die de straat op waren gegaan voor Spaanse eenheid, of over het feit dat het regionale bestuur in Catalonië volledig is overgenomen door de nationale regering in Madrid.

Nee, Puigdemont feliciteerde ‘zijn’ voetbalclub Girona met een historische overwinning op Real Madrid. De Catalaanse club versloeg ‘De Koninklijke’ tot ieders verrassing met 2-1 in eigen huis. „De overwinning van Girona op een van de grootste clubs ter wereld is een voorbeeld en een referentie voor veel situaties”, schreef Puigdemont, daar een knipogende emoticon aan toevoegend.

In de dagen voor de wedstrijd liep de spanning op. Real Madrid liet uit voorzorg de eigen spelersbus thuis.

Bij het competitieduel kwam het niet tot ongeregeldheden tussen de aanhangers van beide clubs. Wel waren er tal van Spaanse én Catalaanse (onafhankelijkheids)vlaggen te zien.

Real Madrid kwam via Isco nog wel op voorsprong, maar Cristhian Stuani en Cristian Portu maakten het feest voor Girona en Puigdemont compleet.

Misschien werden de Catalanen wel een handje geholpen door San Narciso, de patroonheilige van Girona die zondag werd geëerd in Puigdemonts thuisstad.

Girona debuteert dit seizoen op het hoogste niveau in Spanje, maar als Catalonië daadwerkelijk onafhankelijk van Spanje wordt, zal de aanwezigheid van de rood-witten in de Primera División van korte duur zijn.