Puigdemont in België, neemt Brusselse advocaat in de arm

De geruchten gingen al langer dat Puigdemont in Brussel zou zijn om politiek asiel aan te vragen.

Carles Puigdemont was enkele dagen geleden nog in Girona
Carles Puigdemont was enkele dagen geleden nog in Girona Foto Eddy Kelele/AFP

Waar is Carles Puigdemont en waarom? Het was maandag de million dollar question. De afgezette Catalaanse minister-president leek zijn volgers op Instagram in de morgen een goede dag te wensen vanuit het regeringspaleis in Barcelona. Maar de foto bij de woorden Bon dia was niet actueel. Een paar uur later bleek dat de zelfverklaard president van de republiek Catalonië samen met vijf van zijn ministers in het diepste geheim op weg was naar de Belgische hoofdstad Brussel. Maandagavond bleek dat Puigdemont een afspraak had met de Belgische advocaat Paul Bekaert, die de Catalaanse leider als cliënt heeft aangenomen.

Eerder op de dag werd bekend dat het Spaanse gerecht leden van de Catalaanse regioregering, onder wie Puigdemont, wil vervolgen voor rebellie, opruiing en verduistering. Of er ook daadwerkelijk een arrestatiebevel volgt, moet nog blijken. Verschillende Spaanse kranten meldden maandag dat Puigdemont van zins is asiel aan te vragen in België, maar dat werd niet bevestigd. Zelfs zijn persoonlijke spindoctor José Maria Piqué moest het antwoord over zijn plannen schuldig blijven:

„Lieve correspondenten, de communicatie-afdeling van de regering wordt gereorganiseerd. Totdat dit voltooid is kan ik geen antwoord meer op jullie vragen geven. Sorry voor het ongemak.”

Politiek asiel

De komst van Puigdemont kon voor de Belgische federale regering niet op een slechter moment komen. Dit weekeinde liet de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, van de Vlaams-nationalistische partij N-VA, weten dat het voor Puigdemont „volgens de wet mogelijk” is om politiek asiel in België aan te vragen. Het werd hem niet in dank afgenomen. Premier Charles Michel (MR) was, net als de Spaanse regering, niet te spreken over de uitspraken van het bewindslid en verzocht Theo Francken „geen olie op het vuur te gooien”.

De Catalaanse kwestie ligt moeilijk in België. De N-VA steunt de Catalanen en hun streven naar onafhankelijkheid als separatistische partij. Verschillende partijleden reisden tijdens het referendum af naar Catalonië als waarnemer en na het referendum werd in het partijhoofdkwartier de Catalaanse vlag gehesen. Tegelijkertijd neemt de partij deel aan de federale regering en riskeert ze met te boude uitspraken de coalitie op het spel te zetten. Binnen de federale regering werd maandag druk overlegd over de komst van de Catalanen. De N-VA ontkende dat hij op uitnodiging van de partij naar het land was gekomen. Premier Michel heeft zijn ministers na dit weekend opgedragen geen contact met Puigdemont te hebben.

Lees ook: Gaan de Catalanen echt weg uit Spanje? - en elf andere vragen over het referendum

Als Puigdemont en de zijnen daadwerkelijk asiel zou aanvragen in België, zouden hun kansen overigens waarschijnlijk klein zijn. Mogelijk geeft Puigdemont morgen een persconferentie in Brussel.