President Kenyatta wint omstreden verkiezingen Kenia

De voornaamste tegenstander van Kenyatta trok zich enkele weken voor de verkiezingen terug als presidentskandidaat.

Uhuru Kenyatta stemt tijdens de verkiezingen op 26 oktober
Uhuru Kenyatta stemt tijdens de verkiezingen op 26 oktober Foto Siegfried Modola/Reuters

President Uhuru Kenyatta is donderdag herkozen tijdens de presidentsverkiezingen in Kenia. 98 procent van de goedgekeurde stemmen ging naar de partij van de zittende president, meldt de kiescommissie maandag.

In totaal werden donderdag bijna 7,5 miljoen stemmen uitgebracht, de opkomst was daarmee ruim 43 procent. Volgens de kiescommissie zijn de verkiezingen “eerlijk en geloofwaardig” verlopen.

Lees ook: Kenia stemt - en houdt zijn hart vast

Gesloten stembureaus

Oppositieleider Raila Odinga trok zich begin oktober onverwachts terug als presidentskandidaat. Volgens de leider kon de kiescommissie geen eerlijke verkiezingen garanderen. Ook riep hij zijn aanhangers op niet te gaan stemmen. Veel van hen gingen op de verkiezingsdag de straat op om te demonstreren en de stemming tegen de houden. Tientallen stembureaus bleven gesloten.

Donderdag vonden opnieuw presidentsverkiezingen in Kenia plaats nadat de uitslag van de verkiezingen in augustus ongeldig verklaard werden door het Hooggerechtshof. De stemcomputers waren gehackt, waarna president Uhuru Kenyatta op oneerlijke wijze werd herkozen.

Minuut stilte

De presidentsverkiezingen van afgelopen donderdag gingen gepaard met protesten en rellen. Demonstranten gooiden stenen en ook de politie zette wapens in, waaronder traangas. Op de verkiezingsdag is minstens één dode gevallen. Voordat de resultaten bekend werden gemaakt, vroeg de voorzitter van de kiescommissie om een minuut stilte voor de doden die vielen in aanloop van de verkiezingen.