Oud-campagneleider Trump aangeklaagd

Paul Manafort wordt verdacht van samenzwering tegen de Amerikaanse overheid en van witwaspraktijken.

Archieffoto van Paul Manafort uit 2016.
Archieffoto van Paul Manafort uit 2016. Foto Chip Somodevilla / AFP

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Donald Trump, wordt aangeklaagd voor samenzwering tegen de Amerikaanse overheid en voor witwaspraktijken. Ook wordt hij verdacht van het stiekem werken voor buitenlandse politici en van het maken van valse en misleidende verklaringen. Dat staat in de maandag vrijgegeven aanklacht tegen Manafort.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Hier is de aanklacht te vinden: https://t.co/Y4aq4YH1QS

De 68-jarige politiek strateeg gaf zich maandag aan bij de FBI. Robert Mueller, die het onderzoek leidt naar de banden van Trumps campagneteam met de Russische overheid, droeg Manafort eerder op de dag op zich bij de autoriteiten te melden. Rond 08.15 uur meldde hij zich bij een FBI-kantoor in Washington.

Lees ook de laatste ontwikkelingen in ons Trumpblog

Inval

Tevens wordt Manafort beschuldigd van het ontduiken van inkomstenbelasting, terwijl hij er wel een “kwistige levensstijl” op nahield. Hij gaf herhaaldelijk onjuiste informatie door aan boekhouders, accounts en juridische adviseurs om hen te misleiden.

Bekijk ook onze interactieve graphic: zo lopen de lijnen van Trump naar Poetin

In juli werd een inval gedaan in het huis van de oud-campagneleider. Manafort heeft altijd ontkend te hebben samengespannen met het Kremlin om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Paul Manafort sloot zich in april 2016 aan bij Trumps campagneteam. Hij stapte op in augustus, minder dan drie maanden voor de presidentsverkiezingen. Dat deed hij nadat er vragen waren gerezen over zijn lobbypraktijken in het buitenland, met name in Oekraïne, waar hij pro-Russische belangen verdedigde.

Maandag werd Manafort ervan beschuldigd tientallen miljoenen te hebben verdiend met zijn werk voor Oekraïense organisaties, waarvan hij zeker 18 miljoen dollar (15,5 miljoen euro) zou hebben witgewassen.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het witwassen van geld uit Oekraïne ging door in verkiezingsjaar 2016 https://t.co/AWBVriLD4c

De politiek strateeg hielp in Oekraïne de pro-Russische politicus Viktor Janoekovitsj in 2010 aan een verkiezingsoverwinning. In 2014 vluchtte Janoekovitsj na een volksopstand naar Rusland.

Lees ook ons profiel van Manafort: Paul Manafort: de man achter dictators, oligarchen en Trump

Rick Gates

Ook Rick Gates, lange tijd zakenpartner van Manafort, heeft zich inmiddels gemeld bij de FBI. Dat meldt CNN. Ook hij was ook gevraagd zichzelf aan te geven. Hem zijn dezelfde beschuldigingen als Manafort ten laste gelegd. Gates zou meer dan 3 miljoen dollar hebben overgemaakt van buitenlandse bankrekeningen.

Gates’ naam kwam voor in documenten van bedrijven die Manafort had opgezet op Cyprus. Via die ondernemingen kon hij betalingen ontvangen van politici en ondernemers uit Oost-Europa, zo toonde onderzoek van The New York Times eerder aan.

Papadopoulos

Eveneens is maandag bekend geworden dat George Papadopoulos, die werkte als adviseur voor buitenlands beleid voor Trumps campagne, toegegeven heeft te hebben gelogen tegen FBI-agenten die namens Mueller onderzoek deden naar de connecties van het campagneteam met Rusland.

Papadopoulos sprak in Londen met een professor, die de adviseur tipte dat de Russische overheid beschikte over belastende informatie tegen de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Tegen FBI-agenten zei hij dat dit gesprek plaatsvond voordat hij zich aansloot bij het campagneteam van Trump. Uit het Mueller-onderzoek blijkt nu dat deze ontmoeting was toen hij al werkte voor de campagne van Trump.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ding dong, daar is de volgende! Trumps buitenlandadviseur George Papadopoulos geeft nu toe gelogen te hebben tegen… https://t.co/PcNg1yNz3x

In maart 2016 bood Papadopoulos aan om een ontmoeting te organiseren tussen de Trumpcampagne en de Russische overheid. Daar zou president Vladimir Poetin bij aanwezig zijn. Het campagneteam wees de organisatie van het overleg af.

Reactie Trump

Maandag bespreken advocaten van het Witte Huis de nieuwste ontwikkelingen met het president Donald Trump. Eerder noemde het staatshoofd het onderzoek van Mueller een “heksenjacht”.

Maandag reageerde Trump op het nieuws op Twitter. Hij zei dat de aantijgingen tegen Manafort zicht richten op zaken die gebeurden lang voordat hij onderdeel werd van Trumps campagneteam. Ook ontkende de president opnieuw dat er sprake was van samenzwering met Rusland en wees hij met de beschuldigende vinger naar Hillary Clinton en de Democraten.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Sorry, but this is years ago, before Paul Manafort was part of the Trump campaign. But why aren’t Crooked Hillary & the Dems the focus?????
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ….Also, there is NO COLLUSION!