Oprichter Algemeen Dagblad Willem Pluygers overleden

Willem Pluygers was in 1970 ook betrokken bij de fusie waaruit NRC Handelsblad voortkwam. Hij werd 103 jaar.

Willem Pluygers (r) in 1969, toen hij officier in de Orde van Oranje Nassau werd

Willem Pluygers, de oprichter van het Algemeen Dagblad (AD) is zaterdag overleden, meldt de krant op maandag. De voormalig krantenuitgever werd 103 jaar.

Pluygers richtte in 1946 het AD op en werd de eerste uitgever van de krant. Volgens het AD werd de krant dankzij de inzet van zijn oprichter binnen enkele jaren een succes.

Woeste Willem

De Rotterdammer werd bekend onder de geuzennaam Woeste Willem, vanwege de commotie die hij voortbracht met verschillende keuzes die hij maakte. Zo haalde hij in 1954 de start van de Tour de France naar Amsterdam, nadat de burgemeester van Rotterdam het plan voor zijn stad afwees.

Pluygers was in de jaren 70 ook nauw betrokken bij de geboorte van het NRC Handelsblad. Als directeur van de toenmalige Nieuwe Rotterdamse Courant zorgde hij voor de fusie met het Amsterdamse Algemeen Handelsblad. In een interview in 2010 zei hij over de fusie:

“De redacties zagen er niets in, en ook de raad van commissarissen van beide bedrijven niet. Hoe logisch en zakelijk noodzakelijk het ook was, het leek onbespreekbaar.”

Na aandringen van Pluygers ging de fusie toch door en in 1970 rolde de eerste versie van NRC Handelsblad van de pers.

Lees ook ons interview met Willem Pluygers in 2010: Hij fuseerde NRC en Handelsblad

In 1969 werd Pluygers onderscheiden met het Officierschap in de Orde van Oranje-Nassau.