Recensie

Recensie Theater

On Your Feet! vertelt weinig

De musical ‘On Your Feet!’ over het succesechtpaar Gloria en Emilio Estefan grossiert niet alleen in hits, maar ook clichés.

Gloria en Emilio Estefan leven nog volop – en toch is er al een musical over hen gemaakt. De show speelde een kleine twee jaar op Broadway en wordt nu voor het eerst buiten New York vertoond. Het succesechtpaar was zondagmiddag zelf aanwezig bij de première in het Beatrixtheater in Utrecht, waar deze Nederlandse productie doorspeelt zo lang er voldoende publiek op afkomt.

On your feet! vertelt hoe de uit Cuba afkomstige Estefans in Miami belandden, en daar een steeds grotere aanhang vergaarden met een listige mix van dance, funk, pop en latin. Maar toen kwamen de problemen die voor een musicalscript onontbeerlijk zijn: Gloria’s moeder brak uit jaloezie met haar dochter, hun platenmaatschappij wenste aanvankelijk niet dat Gloria van de Spaanse taal overstapte op het Amerikaans en tenslotte was er ook nog een ongeluk met een autobus op tournee, waarbij ze aanvankelijk in levensgevaar leek te verkeren. In de musical komt zoiets goed uit – dat geeft de moeder de gelegenheid aan het ziekbed berouwvol vrede te sluiten met haar schoonzoon en dochter.

Dit alles levert echter clichématige scènes op in een clichématig verhaaltje, waarbij Broadway-regisseur Andy Senor jr. de Amerikaanse hang naar sentimenten terdege uitbuit. In een vakkundig geënsceneerde voorstelling met behendig schuivende panelen, superstrakke showdans, flitsend licht, spetterende trompetjes, rockgitaren, conga’s en andere percussie speelt Vajèn van den Bosch de hoofdrol met natuurlijke souplesse en vocale overtuiging.

Bij haar ietwat vlakke tegenspeler Jim Bakkum is echter nauwelijks iets te zien van wat Emilio Estefan naar zijn zeggen zo ambitieus heeft gemaakt: de innige wens om Amerikaan te worden zonder zijn Cubaanse achtergrond te verloochenen.

Maar dat ligt natuurlijk ook aan het script, dat het Amerikaanse publiek liever niet te veel met zulke controversiële kwesties lastig wilde vallen. Zodat er eigenlijk veel te weinig te vertellen overblijft. De hits ontbreken uiteraard niet – die komen in groten getale voorbij.