‘Ik heb bewust een baan met een hoger salaris gezocht’

Verdienen en uitgeven Melissa Valk (39) is senior communicatieadviseur bij Yacht. Op dit moment werkt ze op interimbasis aan een opdracht voor de gemeente Den Haag. Samen met dochter Imane (9) woont ze in een koopwoning in Amsterdam.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik als interimmer elke keer aan een nieuw project kan beginnen. Het vraagt wel veel energie om steeds opnieuw een nieuwe werkcultuur te leren kennen, nieuwe mensen te ontmoeten en me nieuwe stof eigen te maken. Maar zo leer ik veel meer dan wanneer ik vijf jaar lang op dezelfde plek zou werken.

„Voorheen werkte ik onder meer als webredacteur, consultant en projectmanager. Maar toen mijn dochter werd geboren, heb ik bewust een baan met een hoger salaris gezocht voor meer financiële zekerheid. De vader van Imane verliet me voordat ze ter wereld kwam, dus ik stond er vanaf het begin alleen voor. Ik heb ervoor gekozen geen alimentatie te vragen, ik wil onafhankelijk zijn. Dat betekent wel dat ik alles zelf moet doen. Daarom ben ik blij dat ik een opleiding heb afgerond en een goed inkomen heb. Ik besef dat er ook veel alleenstaande moeders zijn die dat niet hebben. In mijn hoofd kan ik me geen misstap veroorloven, omdat mijn dochter financieel afhankelijk van me is. Ik wil haar alle kansen bieden.

„Nu Imane ouder is, scheelt het dat er geen opvangkosten meer zijn. Toen ik in het begin 40 uur werkte, was ik maandelijks met 700 euro bijna een tweede hypotheek kwijt aan de crèche. Later ben ik naar 32 uur per week gegaan. Ik verdiende minder, maar de balans tussen werk en privé werd er wel beter op.”

UIT

‘Voor haar algemene ontwikkeling vind ik het goed dat Imane zowel op muziekles zit als op een sport. Ze mocht zelf kiezen wat ze wilde doen en gelukkig koos ze voor karate, precies wat ik voor haar in gedachten had. Een sport om haar weerbaar te maken. Daarnaast heeft ze afgelopen jaar een algemene muziekoriëntatie gevolgd en nu wil ze op pianoles. Ook zit ze op toneelles en gaat ze een keer per week naar de knutselclub bij ons om de hoek.

„Aan al die hobby’s hangt wel een prijskaartje, maar ik vind het belangrijk en het is ook handig dat ze na school tijd aan haar hobby’s kan besteden. Dan is de buitenschoolse opvang niet nodig.

„Naast die hobby’s neem ik mijn dochter graag mee op reis. We proberen elk seizoen wel ergens heen te gaan. Deze herfstvakantie gingen we bijvoorbeeld naar Limburg, afgelopen zomer gingen we naar Frankrijk en Berlijn en in het voorjaar zijn we naar Malaga geweest.

„Ik zoek wel altijd slim: ik kijk van tevoren waar aanbiedingen zijn en vluchten boek ik vaak vanuit Duitsland, want daar is het meestal goedkoper. Ik heb een auto van de zaak plus een tankpas, dus we rijden dan zo naar de luchthaven toe. Heel af en toe doen we een all-inclusive-vakantie, maar dan gaan we ook altijd even zelf op pad om meer van het land mee te krijgen.”