Federale rechtbank: Trump mag transgenders niet weren uit leger

In juli twitterde president Trump dat transgenders niet langer mochten dienen in het Amerikaanse leger.

Demonstranten protesteren voor het Witte Huis nadat Trump bekendmaakte transgenders te willen weren
Demonstranten protesteren voor het Witte Huis nadat Trump bekendmaakte transgenders te willen weren Foto Paul J. Richards/AFP

Een federale rechter in Washington heeft maandag besloten dat de Amerikaanse president Donald Trump transgenders niet mag weren uit het leger, meldt persbureau AP. In juli twitterde Trump dat transgenders niet langer mochten dienen in het leger, volgens de president om financiële redenen.

Na de bekendmaking van Trump klaagden meerdere militairen de president aan op grond van schending van het gelijkheidsbeginsel. Zij vroegen de rechter het verbod als ongrondwettelijk te verklaren.

Lees ook: Transgender militairen klagen Trump aan

Schorsing verbod

Rechter Colleen Kollar-Kotelly schreef maandag dat het “aannemelijk” is dat transgenders die Trump aanklaagden in hun gelijk zullen worden gesteld, meldt AP. Het verbod van Trump wordt tijdelijk opgeschort tot hun rechtszaken afgerond zijn.

Sinds 2016 mogen transgenders dienen in het Amerikaanse leger, toen de toenmalige minister van Defensie een verbod beëindigde.

Respect

Het bericht dat transgenders geweerd zouden worden in het leger werd vrijwel gelijk na de bekendmaking van Trump tegengesproken door de hoogste Amerikaanse militair, generaal Joseph Dunford. In een brief aan verschillende onderdelen van het leger zei hij dat het personeelsbeleid binnen het Amerikaanse leger niet veranderd wordt totdat het Witte Huis het ministerie van Defensie dit expliciet opdraagt. “Intussen behandelen we alle personeelsleden met respect”, schreef Dunford.