Trumpblog

‘Mueller heeft genoeg bewijs om Flynn aan te klagen’

Volg hier alle laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

We sluiten af

We sluiten dit Trumpblog af. Het blog van komende week vindt u hier.

'Genoeg bewijs om Flynn aan te klagen'

Voormalig nationaal veiligheidsadviseur Michael Flynn kan weleens de volgende zijn die door speciaal aanklager Robert Mueller wordt aangeklaagd voor zijn rol in het Rusland-schandaal rond president Trump. NBC News meldt dat Mueller genoeg bewijs heeft verzameld tegen Flynn en zijn zoon, die ook Michael heet. Ze zouden worden verdacht van witwassen en liegen tegen federale agenten.

Nu Flynn jr. in de zaak betrokken wordt, krijgt Michael Flynn dit dilemma: bescherm ik Trump door te zwijgen, of bescherm ik mijn zoon door te praten? https://t.co/LhGT6KKz3U

— Guus Valk (@apjvalk) November 5, 2017

De zaak rond Flynn was een van de eerste die het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen aan het rollen bracht. Hij stapte na 24 dagen in functie op omdat hij al voor zijn benoeming de Russische ambassadeur had ontmoet. Daarbij spraken ze over de sancties van de VS tegen Rusland. Flynn loog vervolgens over die ontmoeting.

De FBI onderzoekt ook de rol van Flynn in de mogelijke uitlevering van de Turkse geestelijke Fethullah Gülen die in ballingschap in de VS leeft. Turkije wil dat de VS Gülen uitleveren, omdat hij het brein zou zijn achter de mislukte couppoging in Turkije vorig jaar.

Flynn kreeg met zijn bedrijf ruim een half miljoen dollar om te lobbyen voor de uitlevering van Gülen, maar stond niet geregistreerd als lobbyist voor een buitenlandse regering. Flynns zoon werkt voor het bedrijf van zijn vader.

Als Flynn inderdaad wordt aangeklaagd is hij de eerste regeringsfunctionaris die officieel in staat van beschuldiging wordt gesteld. Eerder deze week werden Paul Manafort, de voormalig campagnemanager van Trump, en adviseur George Papadopoulos in staat van beschuldiging gesteld. Het Witte Huis heeft ontkend dat het betrokken is bij de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Fotoserie: Trump in Japan

Trump arriveert in Japan

President Trump is zondagmorgen aangekomen in Japan, waar hij gaat beginnen aan een tiendaagse rondreis door Oost-Azië. Dat meldt persbureau AP.

De eerste ontmoeting die Trump op het programma had staan, was met de Japanse premier Shinzo Abe. De twee regeringsleiders aten samen een hamburger, voordat ze naar de golfbaan vertrokken.

Twitter avatar AbeShinzo 安倍晋三 トランプ大統領の来日を、心より歓迎します!今から、さっそくハンバーガーでビジネスランチです。
@realDonaldTrump https://t.co/9RiaibqNLO
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Playing golf with Prime Minister Abe and Hideki Matsuyama, two wonderful people! https://t.co/vYLULe0o2K

Op weg naar Japan, aan boord van het regeringstoestel Air Force One, noemde Trump Noord-Korea "een groot probleem". "Noord-Korea is 25 jaar met totale zwakte aangepakt", zei hij tegen verslaggevers. Of hij verwacht dat Noord-Korea een rakkettest zal uitvoeren om Trump te provoceren nu hij in de buurt is, liet de president in het midden. "Daar komen we binnenkort achter".

Na Japan zal Trump nog neerstrijken in Zuid-Korea, China, Vietnam en op de Filipijnen.

Proces tegen Manafort en Gates begint op 7 mei

Het proces tegen de voormalige getrouwen van president Trump Paul Manafort en Rick Gates begint op 7 mei. Dat heeft een federale rechter in Washington vrijdag bekendgemaakt. Manafort en Gates worden onder meer verdacht van samenzwering tegen de Amerikaanse overheid en witwaspraktijken. De verdenkingen richten zich met name op Manaforts lobby-activiteiten in Oekraïne, waar hij voor Russische belangen zou zijn opgekomen.

Manafort was tussen maart en augustus 2016 de campagneleider van Trump. Gates was zijn rechterhand. Het duo werd eerder deze week opgepakt en heeft nu huisarrest. Manafort en Gates ontkennen de beschuldigingen.

Lees ook: Trump in problemen door arrestaties in FBI-onderzoek

Speciaal aanklager Robert Mueller verwacht dat er vijftien zittingsdagen nodig zullen zijn om het proces tegen Manafort en Gates af te ronden. Dat liet hij vrijdag weten. Mueller leidt het onderzoek naar de eventuele banden tussen het campagneteam van Trump en Rusland.

Twitter neemt maatregelen na verwijderen account Trump

Twitter heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat werknemers zelf accounts offline kunnen halen. Dat heeft het techbedrijf vrijdag bekendgemaakt. Eerder op de dag was het Twitter-account van president Trump elf minuten lang uit de lucht.

"We hebben maatregelen genomen zodat dit niet meer kan gebeuren. Over het interne onderzoek naar deze zaak of de maatregelen zelf kunnen we geen details prijsgeven, maar we nemen dit serieus en onze teams zijn ermee bezig", schrijft Twitter in een tweet.

Twitter avatar TwitterGov Twitter Government Update: We have implemented safeguards to prevent this from happening again. We won’t be able to share all details… https://t.co/djKG2ScSEH

Aanvankelijk zei Twitter vrijdagmorgen dat een "menselijke fout" de oorzaak was van het verwijderen van Trumps account. Later kwam het bedrijf daarop terug. @realDonaldTrump bleek expres offline te zijn gehaald door een werknemer die aan zijn of haar laatste werkdag bezig was.

Trump noemt straf voor Bergdahl totale schande

President Trump heeft op Twitter hard uitgehaald naar de militaire rechtbank in Fort Bragg die vrijdag besliste dat sergeant Bowe Bergdahl niet de gevangenis in hoeft wegens deserteren. Trump noemde het vonnis "een totale schande voor ons land en onze strijdkrachten".

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The decision on Sergeant Bergdahl is a complete and total disgrace to our Country and to our Military.

Bergdahl liep in 2009 in zijn eentje weg uit de Afghaanse basis waar hij gelegerd was. De militair viel in handen van de Talibaan. De jihadisten hielden hem vijf jaar vast. In 2014 kwam Bergdahl vrij, als onderdeel van een deal die toenmalig president Obama had gesloten met de Talibaan.

Twee jaar geleden liet Trump al duidelijk weten hoe hij over Bergdahl dacht. "Hij verdient de doodstraf wegens deserteren. Vijf dappere militairen zijn gesneuveld terwijl ze naar hem op zoek waren", twitterde hij toen.

Trump wil einde aan immigratieloterij

President Trump wil een einde maken aan het loterijprogramma waarmee migranten kans maken op een verblijfsstatus in de Verenigde Staten. Hij heeft het Congres gevraagd de regeling te beëindigen. Trump deed dat naar aanleiding van de terroristische aanslag, dinsdag in New York, waarbij acht mensen om het leven kwamen. De dader was via de loterij Amerika binnen gekomen.

Lees ook: Grootste terreurdaad in New York sinds 9/11

Trump vindt dat het migratiebeleid gebaseerd moet zijn op de kwaliteiten van de immigrant, twitterde hij woensdag. Hij noemde de zogenoemde Diversity Immigrant Visa, zoals loterij formeel heet, een "Democratische loterij". Dat is opvallend omdat de wet weliswaar werd voorgesteld door een lid van de Democratische partij, maar werd ondertekend door de Republikeinse president Bush.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We are fighting hard for Merit Based immigration, no more Democrat Lottery Systems. We must get MUCH tougher (and smarter). @foxandfriends

De loterij werd in het leven geroepen om meer diversiteit aan te brengen in de migratiestromen naar de Verenigde Staten. Jaarlijks krijgen 50.000 willekeurig gekozen deelnemers een verblijfsstatus. Wie uit een land komt waar relatief weinig immigranten in de VS vandaan komen, maakt meer kans.

Niet iedereen die de loterij gewonnen heeft, krijgt daadwerkelijk een status. Er gelden onder meer voorwaarden voor het opleidingsniveau van de immigranten. Ook moeten ze voldoen aan de gangbare normen, waardoor bijvoorbeeld mensen met een criminele achtergrond geweigerd kunnen worden.

Zo zit het Ruslandonderzoek in elkaar

Manafort, Rosenstein, Flynn en Trump junior. Wie is wie ook alweer in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Raak jij ook de draad af en toe kwijt? Geen nood. De Washington Post heeft overzichtelijke graphics gemaakt waarin de rolverdeling in het onderzoek en de aanklachten worden weergegeven.

Bovenaan de productie staat een tabel, hierin staat duidelijk weergegeven wie waarvan verdacht wordt of onderzocht wordt. Links de namen van de mensen die verdacht zijn of onderzocht worden in het onderzoek en bovenaan een rijtje misdaden. Per naam is er ook een toelichting over wat hun (vermoedelijke) betrokkenheid is bij het onderzoek.

Dan volgt een overzicht van wie de onderzoeken overziet. Het gehele onderzoeksteam is een samenwerking tussen de speciale onderzoeksraad en de FBI en dit geheel wordt aangestuurd door Rod J. Rosenstein, de adjunct-procureur-generaal, de vertegenwoordiger van het Amerikaanse Openbaar Ministerie.

Lees ook: Trump in problemen door arrestaties in FBI-onderzoek

Rechter besluit dat Trump transgenders niet mag weren uit leger

Een federale rechter heeft maandag geoordeeld dat president Donald Trump transgenders niet mag weren uit het leger. Eerder dit jaar schreef Trump op twitter dat dit vanwege financiële redenen niet meer mogelijk zou zijn.

Militairen stapten vervolgens naar de rechter.

Lees hier over het oordeel van de federale rechtbank in Washington

Manafort en Gates ontkennen schuld

Paul Manafort en Rick Gates hebben maandag tegen een rechter gezegd onschuldig te zijn. De voormalige adviseurs van president Donald Trump zijn onder meer aangeklaagd voor samenzwering tegen de Verenigde Staten en witwaspraktijken.

Lees hier over de reacties van Gates, Manafort en het Witte Huis

Volgens CNN heeft de aanklager gevraagd om Manafort en Gates onder huisarrest te plaatsen met een borgsom van respectievelijk 10 miljoen en 5 miljoen dollar (8,6 en 4,3 miljoen euro). Ook zouden de paspoorten van de twee mannen zijn ingenomen. Er zou volgens de Amerikaanse aanklager een risico bestaan dat ze naar het buitenland vluchten. De rechter heeft ingestemd met het huisarrest. Het volgende verhoor van de twee mannen is op 2 november.

Witte Huis wuift aanklachten weg

De aanklachten die maandag naar buiten kwamen tegen in totaal drie voormalige adviseurs van Trump hebben volgens het Witte Huis niets te maken met de verkiezingscampagne van de president. Ook zou er nog atlijd geen enkel bewijs zijn voor vermeende samenspanning tussen zijn campagneteam en Rusland, reageerde Trumps woordvoerder Sarah Huckabee Sanders maandag tijdens een persconferentie.

Volgens Huckabee Sanders vonden de meeste activiteiten waarvoor Gates en Manafort aangeklaagd zijn, plaats voordat ze zich aansloten bij het team van Trump. Verder zei Huckabee Sanders dat de president niet van plan is om Mueller te ontslaan en dat het Witte Huis verwacht dat het onderzoek snel zal worden afgerond.

Adviseur Papadopoulos loog tegen FBI-agenten

Eveneens is maandag bekend geworden dat George Papadopoulos, die werkte als buitenlandbeleidadviseur voor Trumps campagne, toegegeven heeft te hebben gelogen tegen FBI-agenten die namens Robert Mueller onderzoek deden naar de connecties van het campagneteam met Rusland. Daarmee kan een derde voormalige adviseur van de Amerikaanse president nu strafrechtelijk vervolgd worden.

Papadopoulos sprak in Londen met een professor, die de adviseur tipte dat de Russische overheid beschikte over belastende informatie tegen de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Tegen FBI-agenten zei hij dat dit gesprek plaatsvond voordat hij zich aansloot bij de campagneteam van Trump. Uit het Mueller-onderzoek blijkt nu dat deze ontmoeting was toen hij al werkte voor het campagneteam van Trump.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Ding dong, daar is de volgende! Trumps buitenlandadviseur George Papadopoulos geeft nu toe gelogen te hebben tegen… https://t.co/PcNg1yNz3x

In maart 2016 bood Papadopoulos aan om een ontmoeting te organiseren tussen de Trumpcampagne en de Russische overheid. Daar zou president Vladimir Poetin bij aanwezig zijn. Het campagneteam wees de organisatie van het overleg af.

Manafort geeft zichzelf aan bij FBI

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Donald Trump, heeft zichzelf maandag aangegeven bij de FBI. Dat meldt CNN. Manafort werd eerder op de dag gevraagd door Robert Mueller om zich bij de autoriteiten te melden. Mueller leidt het onderzoek naar de banden van Trumps campagneteam met de Russische overheid.

Twitter avatar NatashaBertrand Natasha Bertrand Manafort and his lawyer just walked through the front door of the FBI field office in DC https://t.co/DAgYAgFBU6

Manafort liep door de voordeur van een FBI-kantoor in Washington. Hij zei niets tegen de aanwezige pers. Ook Rick Gates, die lange tijd zakenpartner was van Manafort, moet zich volgens The New York Times melden op het bureau. Hij heeft zichzelf voor zover bekend nog niet aangegeven.

Lees hier ons nieuwsbericht: Oud-campagneleider Trump geeft zich aan bij FBI

'Oud-campagneleider Manafort moet zich melden bij politie'

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Donald Trump, is gevraagd zich maandag aan te geven bij de politie. Dat melden Amerikaanse media, waaronder The New York Times, op basis van een bronnen die dicht bij het onderzoek staat naar de banden van Trumps campagneteam met de Russische overheid. Ook Rick Gates, die lange tijd zakenpartner was van Manafort, moet zich melden op het bureau.

Het is nog niet bekend welke beschuldigingen Manafort en Gates precies ten laste worden gelegd. Er werd al verwacht dat speciaal onderzoeker Robert Mueller maandag de eerste aanklachten zou indienen. De aantijgingen in het onderzoek zijn momenteel nog niet openbaar gemaakt.

Manafort werd eerder onderzocht vanwege verdenkingen van belastingfraude, witwassen en het nalaten om openheid te geven over buitenlandse lobbypraktijken. In juli werd een inval gedaan in het huis van de oud-campagneleider.

Volgens CNN is Manafort van plan mee te werken en geeft hij zichzelf maandag aan bij de FBI:

Paul Manafort is turning himself in to special counsel Robert Mueller, a source tells CNN https://t.co/SjeMoc0mAt https://t.co/woqDZtck8I

— CNN Politics (@CNNPolitics) 30 oktober 2017

Gates' naam kwam voor op documenten van bedrijven die Manafort had opgezet op Cyprus. Via die ondernemingen kon hij betalingen ontvangen van politici en ondernemers uit Oost-Europa, zo toonde onderzoek van The New York Times eerder aan.

Twitter avatar kylegriffin1 Kyle Griffin Manafort left his home in Virginia a short time ago. (AP Photo/Andrew Harnik) https://t.co/4VJIQ9rRO5

Eerste aanklachten Ruslandonderzoek vermoedelijk maandag

Speciaal aanklager Robert Mueller komt waarschijnlijk maandag met de eerste aanklachten in het onderzoek naar de betrokkenheid van de Russische overheid bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. Momenteel is nog niet duidelijk om welke personen het gaat en wat de verdenkingen zijn. Ook is nog niet bekend of er arrestaties volgen.

De aanklachten worden het eerste concrete resultaat van het onderzoek van Mueller, die dit voorjaar werd aangesteld na het ontslag van FBI-directeur James Comey. Mueller ging direct hard aan de slag en liet invallen doen bij Trumps oud-campagnemanager Paul Manafort, vroeg veel financiële documentatie op en onderzoekt campagnes op sociale media. Het team van Trump wacht niet af, maar kies voor de tegenaanval.

Lees hier onze analyse: Trump slaat al terug voor de aanklacht er is

Zondag ging president Trump op Twitter wederom hard tekeer tegen het onderzoek. Hij ontkent te hebben samengespannen met Moskou en spreekt van een "heksenjacht":

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Never seen such Republican ANGER & UNITY as I have concerning the lack of investigation on Clinton made Fake Dossier (now $12,000,000?),....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...the Uranium to Russia deal, the 33,000 plus deleted Emails, the Comey fix and so much more. Instead they look at phony Trump/Russia,....
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ..."collusion," which doesn't exist. The Dems are using this terrible (and bad for our country) Witch Hunt for evil politics, but the R's...
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump ...are now fighting back like never before. There is so much GUILT by Democrats/Clinton, and now the facts are pouring out. DO SOMETHING!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump All of this "Russia" talk right when the Republicans are making their big push for historic Tax Cuts & Reform. Is this coincidental? NOT!

Welkom...

...in het nieuwe Trumpblog van deze week. Volg hier alle ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier ons vorige Trumpblog terug