De Librije terug op 1 in Lekker500

Lekker In de top 10 van beste restaurants zijn twee nieuwkomers: Librije’s zusje in Amsterdam en Tribeca in Heeze.

Foto Rien Zilvold

Restaurant De Librije van Jonnie en Thérèse Boer is terug op nummer 1 van de top 500 van restaurantgids Lekker. Het 3-sterrenrestaurant in Zwolle wisselt stuivertje met Inter Scaldes in Kruiningen dat vorig jaar de Librije van de eerste plaats stootte en nu op 2 staat. Met Librije’s zusje (Amsterdam) op plaats 6 staan twee restaurant van Boer in de top 10 van de beste restaurants van Nederland, volgens het team van Lekker. De tweede nieuwe naam in de top 10 naast Librije’s Zusje is Tribeca in Heeze, dat vorig jaar kort na de opening met chef-kok Jan Sobecki meteen twee Michelin-sterren ontving. Restaurant Ciel Bleu in Amsterdam is de sterkste stijger in de top 10: van 7 naar 3. Onno Kokmeijer valt met De Leest (nr. 4) uit de top 3. De top 10 is samen goed voor 21 Michelin-sterren. Het enige restaurant met ‘slechts’ 1 ster is Joelia in Rotterdam (nr. 8). Beluga in Maastricht is weggeconcurreerd van de vijfde naar de tiende plaats.

24 restaurants uit de gids zitten in Noord-Holland, waarvan 15 in Amsterdam. De tweede en derde provincies zijn Zuid-Holland en Noord-Brabant.

De top 500 wordt gemaakt door een team van 55 anonieme professionele proevers. Voor zover ze in de horeca hebben gewerkt, hebben ze daar nu geen belangen meer, claimt Lekker, dat wordt uitgegeven door Pijper Media.

De top-10 van de Lekker 2018

1. De Librije, Zwolle

Eerder dit jaar gaf onze culinair recensent Joël Broekaert een 10 aan de Librije: Waarom De Librije het beste restaurant van Nederland is

2. Inter Scaldes, Kruiningen

3. Ciel Bleu, Amsterdam

4. De Leest, Vaassen

5. FG Restaurant, Rotterdam

In september 2016 gaf onze culinair recensent Joël Broekaert een 8- aan FG Restaurant: Joël Broekaert eet voluptueuze kreefttartaar

6. Librije’s Zusje, Amsterdam

Onze culinair recensent gaf Librije’s Zusje een 9-: Exquise combinaties bij Librije’s Zusje

7. Tribeca, Heeze

Onze culinair recensent gaf Tribeca een 9: Sublieme en creatieve gerechten in Heeze

8. Joelia, Rotterdam

Onze culinair recensent gaf Joelia een 7,5: Likkepot van kaviaar bij Joelia

9. De Lindehof, Nuenen

10. Beluga Loves You, Maastricht