CBS: 30 procent minder zeedieren in Noordzee

De afname wordt voornamelijk veroorzaakt door visserij en klimaatverandering.

Een krab in Noordwijk aan Zee
Een krab in Noordwijk aan Zee Foto Levin den Boer/ANP

Tussen 1990 en 2015 is het aantal zeedieren in de Noordzee met meer dan 30 procent afgenomen. Het gaat voornamelijk om dieren die op de bodem leven, zoals schelpdieren, krabben en kreeften. De afname is vooral veroorzaakt door visserij en klimaatverandering, aldus het CBS.

In de Noordzee maakten veel vissers tot voor kort gebruik van de zogenoemde boomkormethode. Hierbij werden sleepnetten over de zeebodem getrokken, die de bodem en de dieren daar leven beschadigden. Hoewel deze methode inmiddels verboden is, kan het herstel van de zeebodem nog jaren duren, aldus een medewerker van het CBS.

Lees ook: WNF: wereld op rand van massale uitstervingsgolf

Klimaatverandering

Naast de visserij vormt klimaatverandering een grote bedreiging voor fauna in de Noordzee. Door de almaar stijgende temperatuur van het zeewater trekken veel vissoorten weg uit de Noordzee. Of zij in een andere omgeving verder leven of langzaam uitsterven is nog niet duidelijk.

In de Westerschelde en de Waddenzee lijkt bodemfauna zich juist te herstellen. De populaties van bodemdieren in de Westerschelde namen de afgelopen jaren zelfs met meer dan de helft toe.

Wereld Natuur Fonds

De cijfers van het CBS staan in het zogenoemde Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds. Het rapport behandelt de status van de biodiversiteit in Nederland en de wateren hieromheen.