BIJ1 is nieuwe naam voor partij Sylvana Simons

De politieke partij van Sylvana Simons heeft een nieuwe naam: BIJ1. De verandering was nodig omdat de oude naam, Artikel 1, al in gebruik bleek.

De rechter bepaalde afgelopen zomer dat Simons een nieuwe naam moest kiezen voor haar partij. Artikel 1 was namelijk als titel al verbonden aan een kenniscentrum tegen discriminatie. Daarop zei de partij na te gaan denken over een nieuwe naam. Met BIJ1 wil Simons ten strijde trekken ‘tegen de huidige politiek vol moslimhaat, xenofobie, sekseongelijkheid, racisme, sociaal economische uitsluiting, genderdiscriminatie, verdeeldheid, uitsluiting en uitbuiting’.

Overigens is de naam BIJ1 niet volledig nieuw. Een centrum voor psychotherapie in de Zaanstreek is actief onder die titel. Tegenover het AD verklaarde een van de therapeuten „ontzettend te balen” van het nieuws. Ze wil met Simons in gesprek.

Als BIJ1 wil Simons komend jaar maart meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Over deelname in andere gemeenten wordt nog nagedacht. De partij is behalve in Amsterdam ook actief in Nijmegen, Rotterdam en Almere. Simons stapte eind 2016 uit de partij DENK en begon haar eigen politieke beweging. Met Artikel 1 slaagde Simons er niet in om bij de Kamerverkiezingen eerder dit jaar zetels te winnen. (NRC)