Besluit Duitse trein te noemen naar Anne Frank is definitief

Een woordvoerder van de Deutsche Bahn bevestigt aan NRC dat het vernoemen van een hogesnelheidstrein naar Anne Frank definitief is en een heel bewuste beslissing was.

De nieuwe hogesnelheidstrein ICE 4 die vanaf komend jaar in gebruik wordt genomen.
De nieuwe hogesnelheidstrein ICE 4 die vanaf komend jaar in gebruik wordt genomen. Foto Maurizio Gambarin/EPA

Het besluit van de Deutsche Bahn om een nieuwe ICE hogesnelheidstrein te vernoemen naar Anne Frank is definitief – en het was een heel bewuste beslissing. Dat zegt een woordvoerder van de Deutsche Bahn tegenover NRC.

In enkele Duitse media was afgelopen dagen de vraag opgeworpen of die naamgeving niet ongepast is, omdat Anne Frank in 1944 per trein gedeporteerd is naar het concentratiekamp Auschwitz en daarna naar Bergen-Belsen, waar ze in 1945 stierf.

De Deutsche Bahn heeft het Duitse publiek gevraagd namen te suggereren voor treinen van het nieuwe type ICE4, waarvan de eerste 25 exemplaren in 2018 en 2019 in gebruik genomen zullen worden. Het moest gaan om Duitse historische persoonlijkheden.

Uit de meer dan 19.000 inzendingen koos een jury van deskundigen van binnen en buiten het bedrijf, onder wie historici, behalve Anne Frank onder meer Konrad Adenauer, Ludwig van Beethoven, Karl Marx, Marlene Dietrich, Albert Einstein, Heinrich Heine, Alexander von Humboldt, Hildegard Knef, Käthe Kollwitz en Thomas Mann.

Lees ook het bericht: Ophef in Duitsland om naam Anne Frank voor trein

„Anne Frank was één van de meest genoemde namen”, aldus de woordvoerder. Ze kan niet zeggen om hoeveel mensen het ging, wel dat Anne Frank bij de twintig meest genoemde hoorde. „Het zou daarom juist merkwaardig zijn geweest, als we uitgerekend de naam Anne Frank verworpen zouden hebben.”

De Duitse spoorwegen speelden een centrale rol bij de deporatie van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de concentratie- en vernietigingskampen. De woordvoerder wijst erop dat de Deutsche Bahn niet wegloopt voor de geschiedenis in de nazitijd van haar voorloper, de Reichsbahn, maar dat gruwelijke verleden juist onder ogen ziet.

Op haar website besteedt de woordvoerder daar aandacht aan, en ook is er bijvoorbeeld het gedenkteken ‘Spoor 17 op station Grunewald’ – ter herinnering „aan het meedogenloze en systematische deporteren en doden van Joden, Sinti en Roma”, in de woorden van de Deutsche Bahn op haar website.