AkzoNobel voert fusiegesprek met Axalta

Het Nederlandse verfbedrijf bevestigt in gesprek te zijn met de Amerikaanse lakkenfabrikant Axalta Coatings.

Foto Remko de Waal/ANP

Het Nederlandse verf- en chemieconcern AkzoNobel is in gesprek met de Amerikaanse lakfabrikant Axalta Coatings over een mogelijke fusie. Dat bevestigde het bedrijf maandag nadat er in verschillende media al langer over werd gespeculeerd. Volgens het bedrijf zou dit leiden tot “een fusie van gelijken waardoor een wereldwijd leidende producent van verf en coatings ontstaat”.

Het bedrijf benadrukt dat de voorgenomen afsplitsing van de chemicaliëntak gewoon doorgaat. Deze plannen worden “niet beïnvloed” door de gesprekken, aldus AkzoNobel.

Overnamestrijd

De verkoop van de chemicaliëntak was onder meer een reactie op een vijandige overnamepoging van het Amerikaanse verfbedrijf PPG Industries. Door de verkoop van de chemicaliënafdeling moest de beurskoers stijgen waardoor het bedrijf minder aantrekkelijk werd voor PPG.

Lees ook: AkzoNobel kan belagers afschrikken door splitsing

Afgelopen jaar deed het Amerikaanse PPG tot drie keer toe een vijandig overnamebod dat AkzoNobel telkens afwees. Volgens het Nederlandse bedrijf was de overname niet in het belang van de aandeelhouders, werknemers en klanten. Dit leidde tot onvrede bij een van de grootste aandeelhouders van AkzoNobel, het New Yorkse hedgefonds Elliott Management.

Elliott stapte naar de rechter om een buitengewone aandeelhoudersvergadering af te dwingen om de positie van president-commissaris Antony Burgmans te bespreken. Uiteindelijk kwamen de partijen in augustus tot een overeenkomst.

Uiteindelijk gaf in juni PPG de overnamestrijd op en afgelopen vrijdag liet het bedrijf nog eens weten geen interesse meer te hebben.

Lees ook: Onbekende techneut ‘met ceo-profiel’ gaat Akzo leiden

Tegenvallende bedrijfsresultaten

Ondertussen vielen de resultaten dit jaar in het derde kwartaal tegen en moest AkzoNobel vorige week de winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijstellen.

De nieuwe topman van AkzoNobel Thierry Vanlancker leidde eerder bij DuPont de beursgang van Axalta in 2012 nadat de lakdivisie werd afgesplitst van het Amerikaanse chemiebedrijf. Bij Axalta werken zo’n 13.000 mensen in 130 landen.

Lees ook: Akzo moet met nieuwe topman vechten voor zelfstandigheid