In twee jaar 80.000 Russische nepberichten op Facebook

De berichten werden tussen juni 2015 en augustus 2017 geplaatst, en hadden het doel de Amerikaanse politiek te beïnvloeden.

Foto Ritchie B. Tongo / EPA

Een Russische groep heeft vanaf verschillende accounts de afgelopen twee jaar 80.000 berichten geplaatst met de bedoeling de Amerikaanse politiek te beïnvloeden. In totaal zouden 126 miljoen Amerikanen zo’n bericht gezien kunnen hebben. Dat meldt Facebook in een schriftelijke verklaring aan een Amerikaanse Congrescommissie die onderzoek doet naar Russische inmenging in de Amerikaanse politiek. De verklaring is door Reuters ingezien.

De bewuste berichten werden tussen juni 2015 en augustus 2017 geplaatst door nepaccounts vanuit Rusland en schonden de gebruikersvoorwaarden van Facebook. Ook vanuit de Verenigde Staten waren zulke actief: Facebook verwijderde deze maand 5,8 miljoen Amerikaanse accounts.

Onderzoek vermeende Russische inmenging

Twitter heeft 2.752 accounts ontdekt die gelinkt zijn aan Rusland. In de getuigenis van Twitter stelt het bedrijf dat alle verdachte accounts zijn verwijderd. Het sociale mediabedrijf heeft alle namen van de betreffende gebruikers doorgegeven aan de Amerikaanse onderzoekers. Moederbedrijf van Google, Alphabet, schrijft in een verklaring dat het voor 4.700 dollar aan Rusland gelinkte advertentie-uitgaven heeft gevonden in de periode rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Google heeft daarbij aangegeven dat het een database gaat opbouwen bestaande uit verkiezingsadvertenties.

Lees de analyse van correspondent Guus Valk: VS zijn nog niet af van Russische trollen

De volledige verklaringen worden later deze week gepresenteerd, als de bestuurders van de drie grote techbedrijven Twitter, Facebook en Alphabet - het moederbedrijf van Google - voor drie onderzoekscommissies van het Congres verschijnen. Ze worden gehoord in onderzoeken over vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Rusland wordt ervan verdacht zich actief te hebben beziggehouden met het beïnvloeden van de verkiezingen, die uiteindelijk werden gewonnen door Donald Trump. Een grote factor die tijdens de verkiezingen meespeelde was het verspreiden van nepnieuws. Het Kremlin heeft elke betrokkenheid ontkend.