Onafhankelijkheid

Afsluiting slowblog: demonstraties in Barcelona

Honderdduizenden demonstranten verzamelen zich zondag in Barcelona om te protesteren tegen de afscheiding van Catalonië.

Afsluiting slowblog over Catalonië

We sluiten dit slowblog af voor vandaag. Het blijf vrij rustig in Catalonië. In Barcelona vond een demonstratie plaats tegen de afscheiding van de regio. Honderdduizenden Catalanen die zich verbonden voelen met Spanje spraken daarbij hun ongenoegen uit over het uitroepen van de onafhankelijkheid. De demonstratie verliep vreedzaam.

Maandag is de eerste werkdag sinds het Catalaanse parlement zichzelf onafhankelijk van Spanje verklaarde. Wat de effecten daarvan zijn op de 200.000 ambtenaren en hun bereidwilligheid aan het werk te gaan moet morgenochtend duidelijk worden.

Real Madrid lijdt gevoelige nederlaag in Catalonië

In een pikant duel in de Spaanse competitie heeft voetbalclub Real Madrid zondagmiddag een gevoelige nederlaag geleden. De ploeg uit de Spaanse hoofdstad verloor van het Catalaanse Girona. De Koninklijke verloor in de regio die vrijdag de eigen onafhankelijkheid uitriep met 2-1.

Voor Real Madrid is het de tweede nederlaag in La Liga dit seizoen. De ploeg van coach Zinedine Zidane staat inmiddels al acht punten achter op het eveneens Catalaanse FC Barcelona.

Spanje boos over suggestie asielmogelijkheid Puigdemont in België

De Spaanse regeringspartij Partido Popular is boos over de uitspraak van de Belgische staatssecretaris voor Asiel Theo Francken dat de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in België eventueel asiel kan aanvragen. Dat meldt de Belgische VRT.

Esteban Gonzalez Pons, EU-parlementslid voor de conservatieve Partido Popular van de Spaanse premier Mariano Rajoy, verwijt Francken dat hij de Europese regels niet respecteert.

Pons schrijft op Twitter dat het vreemd is dat een Belgische politicus nu asiel aanbiedt aan Puigdemont, terwijl hij, ondanks een uitspraak van de rechtbank, het asiel van een Syrische familie eerder afwees.

Twitter avatar gonzalezpons González Pons Belgian politician @FranckenTheo who offers asylum to Puigdemont is condemned for denying asylum to a Syrian family despite a court ruling

België is volgens de VRT een van de weinige lidstaten in de Europese Unie waar mensen uit andere EU-lidstaten asiel kunnen krijgen. Francken ziet niet in waarom dat niet ook zou kunnen gelden voor Puigdemont als die in Spanje wordt vervolgd.

Later op de dag liet de Belgische premier Charles Michel echter weten dat een mogelijk asiel voor de afgezette Catalaanse leider Puigdemont "niet aan de orde" is. Hij vroeg Francken bovendien "geen olie op het vuur te gooien".

'Puigdemont mag zich kandidaat stellen'

Alfonso Dastis, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei zondag tegen AP dat Puigdemont zich kandidaat mag stellen tijdens de regionale verkiezingen op 21 december 2017. Dastis voegde eraan toe: "als hij dan niet in de gevangenis zit." Eerder maakte de Spaanse justitie bekend dat Puigdemont voor rebellie vervolgd zou worden als hij de onafhankelijkheid uitriep. De maximumstraf hiervoor is 30 jaar cel.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Spain's foreign minister: Ousted Catalan leader can run in Dec. 21 regional election if he isn't 'in jail at that time'

Organisatoren: een miljoen Spanjaarden in Barcelona

Volgens Societat Civil Catalana, de organisatie die de demonstratie in Barcelona organiseert, zijn meer dan een miljoen Spanjaarden naar de Catalaanse hoofdstad getrokken om te demonstreren. Volgens de Catalaanse politie ligt dit aantal lager, volgens hen zijn er 300 duizend mensen op de been. Er zijn nog geen incidenten gemeld.

Angelita Cuesta, een 66-jarige gepensioneerde, doet mee aan de demonstratie. Volgens Cuesta hebben de Catalaanse leiders de wet gebroken en moet de Spaanse overheid niet over zich heen laten lopen. Tegen persbureau AP zei zij:

"Onze samenleving is te verdeeld. Er zijn familieleden en vrienden die niet meer over de politiek praten omdat ze anders ruzie krijgen."

De demonstratie in beeld

Honderdduizenden Catalanen demonstreren in Barcelona

Honderdduizenden demonstranten hebben zich verzameld op een grote boulevard in Barcelona, meldt persbureau AP. De sfeer is gemoedelijk. De demonstranten dragen Spaanse Catalaanse vlaggen, sommigen van hen roepen "Puigdemont, de bak in".

De demonstranten prijzen de Spaanse premier Rajoy, die eerder bekendmaakte dat er in december regionale verkiezingen zullen komen in Catalonië. "Ja, nu zullen we gaan stemmen!" zingen de Spanjaarden.

Ook aanhangers van politieke partijen hebben zich aangesloten bij de demonstratie. NRC-correspondent Koen Greven zag aanhangers van Ciudadanos, een rechtse partij, op de voorste rij tijdens de demonstratie.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Ciudadanos op de voorste rij. https://t.co/amIq9SEOzp

'Demonstratie is voor alle Catalanen'

Volgens de organisatoren van de demonstratie in Barcelona is de mars door de stad "voor alle Catalanen", niet alleen voor degenen die voor eenheid met Spanje zijn. Alex Ramos, de voorzitter van Sociatat Civil Catalana, een organisatie die tegen de onafhankelijkheid van Catalonië is zei tegen persbureau AP:

"We hebben ons pas laat georganiseerd, maar we zijn hier om te laten zien dat de meerderheid van de Catalanen niet langer stil is, en niet langer stil gehouden wil worden."

Een zee van Spaanse vlaggen in Barcelona. Foto Phierre-Philippe Marcou/AFP

 

Honderden demonstranten in Barcelona

Honderden demonstranten hebben zich verzameld in Barcelona. Verwacht wordt dat de betogers in de loop van de dag door het stadscentrum zullen marcheren. De demonstranten zijn tegen de afscheiding van Catalonië, zij dragen Spaanse vlaggen en zeggen de Spaanse eenheid te willen beschermen. Hun slogan is "Wij zijn allen Catalonië."

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Mari Carmen Madrigal: ‘Ik ben hier in Spanje. Dit is mijn land. https://t.co/EcaAz7hu9o

Puigdemont: van bakkerszoon tot zelfverklaard president

NRC-correspondent Koen Greven schreef samen met NRC-medewerker Carlijn Teeven een portret van Carles Puigdemont. "Een echte Europeaan" en "niet anti-Spaans", maar wel vastberaden de president van een onafhankelijk Catalonië te zijn.

Lees hier het portret van de man die zich het staatshoofd van Catalonië noemt

Barcelona maakt zich op voor demonstraties

Barcelona maakt zich klaar voor de demonstraties die zijn aangekondigd. Om 12 uur zullen Spanjaarden zich in de Catalaanse hoofdstad verzamelen om te demonstreren tegen de onafhankelijkheid van de regio. De eerste demonstranten, behangen met Spaanse vlaggen, zijn al gearriveerd.

Twitter avatar KoenGreven Koen Greven Viva España klinkt het in Barcelona. https://t.co/Ver5yBYk3c

'Pro-onafhankelijkheidspartijen zouden verliezen'

Als er verkiezingen komen in Catalonië, zullen de partijen die voor een onafhankelijk Catalonië zijn hun meerderheid in het parlement verliezen, blijkt uit een opiniepeiling van de krant El Mundo. Volgens de peiling zouden pro-onafhankelijkheidspartijen 42,5 procent van de stemmen winnen, tegenover 43,4 procent voor partijen die tegen een onafhankelijk Catalonië zijn.

El independentismo perdería la mayoría absoluta en el Parlament en unas elecciones autonómicas. https://t.co/52weKOreHk

— EL MUNDO (@elmundoes) October 29, 2017

Voor de peiling werden afgelopen week zo'n duizend mensen ondervraagd. De resultaten zijn gepubliceerd in de krant El Mundo, die zelf ook tegen de onafhankelijkheid van de regio is.

Vicepresident Catalonië: 'Puigdemont blijft president'

Volgens de vicepresident van Catalonië, Orgiol Junqueras, "is en blijft" Carles Puigdemont de president van het zelfverklaarde land Catalonië. Ook Carme Forcadell, de voorzitter van het Catalaanse parlement, blijft volgens Junqueras op haar positie.

De vicepresident spreekt over een "staatsgreep" door het Spaanse regering en zegt dat Puigdemont en Forcadell zullen blijven zitten "tot op de dag dat de burgers via vrije verkiezingen anders besluiten".

Eerdere demonstraties

Het hele weekend verzamelden Spanjaarden en Catalanen zich om zich uit te spreken over de onafhankelijkheidsverklaring van Carles Puigdemont.

Welkom in dit liveblog

De spanning stijgt in Catalonië, waar de regio-regering vrijdag de onafhankelijkheid uitriep. Kort nadat het parlement voor een onafhankelijk Catalonië stemde, nam de Spaanse regering formeel de macht over in het gebied. Zondag worden demonstraties in Barcelona verwacht van Spanjaarden die tegen de afscheiding van Catalonië zijn.

Dit gebeurde er tot nu toe:

  • Madrid nam het bestuur zaterdagochtend officieel over. De regionale leiders en de hoofdcommandant van de Catalaanse politie zijn ontslagen.
  • De Catalaanse leider Carles Puigdemont zei zaterdag verder te willen bouwen aan een vrij land. Hiermee negeert hij zijn ontslag door Madrid, waardoor hij volgens de Spaanse Grondwet gearresteerd mag worden.
  • De meeste Europese leiders steunen Madrid. Volgens Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, heeft Spanje juist gehandeld door nieuwe verkiezingen in de regio aan te kondigen.