Trump geeft toch alle stukken over JFK vrij

De namen en adressen van mensen die nog leven, worden onleesbaar gemaakt.

Foto Kevin Lamarque/Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump heeft besloten toch alle overheidsdocumenten over de moord op oud-president John F. Kennedy openbaar te maken. De namen en adressen van mensen die nog leven, worden onleesbaar gemaakt. Dat maakte de president zaterdagavond bekend in een reeks Tweets.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump After strict consultation with General Kelly, the CIA and other Agencies, I will be releasing ALL #JFKFiles other than the names and…
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump …addresses of any mentioned person who is still living. I am doing this for reasons of full disclosure, transparency and…
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump …in order to put any and all conspiracy theories to rest.

Het besluit van Trump is opvallend omdat hij donderdag nog liet weten driehonderd overheidsdocumenten toch achter te houden, ondanks een wettelijke deadline. Hij zou het vrijgeven van de documenten hebben uitgesteld op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten zodat ze passages in de documenten onleesbaar konden maken. Trump maakte wel de overige 2.900 stukken openbaar samen met nog eens 30.000 documenten die al eerder gedeeltelijk waren vrijgegeven.

Lees ook: Trump houdt toch documenten over JFK achter

Trump zegt op Twitter het besluit onder meer te hebben genomen in overleg met de inlichtingendiensten en stafchef John Kelly om een einde te maken aan alle complottheorieën en volledige transparantie te bieden.

Nieuwe informatie

Er werd door veel Amerikanen uitgekeken naar het vrijgeven van de documenten. Zo gelooft een meerderheid van de Amerikanen niet dat Lee Harvey Oswald, de man die ervan wordt beschuldigd Kennedy te hebben doodgeschoten, alleen handelde. Een deel van hen vermoedt dat de Amerikaanse overheid informatie achterhield om informatie over medeplichtigen geheim te houden.

Lees ook: Moord op JFK “is in the works” hoorde CIA-man twee dagen tevoren

Maar ook historici en andere geïnteresseerden willen de stukken bekijken. Ze hopen dat de documenten tot nieuwe inzichten leiden over het motief van Lee Harvey Oswald. Waarschijnlijk werden de stukken zo lang geheim gehouden omdat de documenten informatie bevatten van voormalige spionnen of informanten.