Doden door herfststorm in Europa

In Tsjechië, Polen en Duitsland kwamen zondag mensen om het leven als gevolg van de harde wind.

Een kapot gewaaide paraplu
Een kapot gewaaide paraplu Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De herfststorm die over Europa trekt heeft verschillende levens geëist. In Tsjechië, Polen en Duitsland kwamen zondag mensen om het leven als gevolg van de harde wind en storm. Volgens persbureau Reuters gaat het om minstens zes doden.

Zowel in Polen als Tsjechië kwamen twee mensen om het leven nadat ze onder een boom terecht waren gekomen die door de harde wind werd omgewaaid. In de landen kwamen ook honderdduizenden huishoudens zonder stroom te zitten.

In het noorden van Duitsland zorgt de storm ook voor problemen. Zo is het treinverkeer in delen van het land stil komen te liggen omdat er omgevallen bomen op het spoor liggen. In de Duitse stad Hamburg is de rivier de Elbe buiten zijn oevers getreden waardoor delen van de stad onder water zijn komen te staan. In de staat Nedersaksen kwam een 62-jarige man om het leven als gevolg van de storm.

Nederland

In Nederland heeft de storm van zaterdagnacht op verschillende plekken schade veroorzaakt, meldt persbureau ANP. Vooral in Noord-Nederland kregen hulpdiensten meldingen van stormschade, er waaiden bomen om en takken versperden de wegen. Volgens weerdienst Weeronline is de zogenoemde wintertijdstorm inmiddels over zijn hoogtepunt heen.

De storm raasde zaterdagnacht in het Waddengebied en langs de westkust. Op verschillende plaatsen waaide het langer dan een uur met windkracht 9. Op sommige plaatsen werd zelfs tijdelijk windkracht 10 gemeten, volgens het KNMI spreekt men dan van een “zwarte storm”.

Overlast

In de Twentse gemeente Borne raakten twee politieagenten gewond toen zij tijdens hun nachtdienst tegen een omgewaaide eik reden. Hun politieauto is total loss. In Noord-Limburg verspert een omgevallen boom het spoor, waardoor het treinverkeer tussen Eindhoven en Venlo stilligt.

Ook in het noorden veroorzaakte de storm problemen. In Delfzijl werd zondagochtend de hoogste waterstand bereikt, 3,6 meter boven NAP, waarna de kade blank kwam te staan. Hoewel het hoogtepunt van de storm voorbij lijkt te zijn, waarschuwt het KNMI voor zware windstoten. In de loop van de ochtend zal de wind verder afnemen.